Синиша Мали: Рекордан прилив страних директних инвестиција у првих пет месеци

„У првих пет месеци ове године имамо раст прилива страних директних инвестиција од чак 15,8 одсто у односу на исти период прошле године, која је такође била рекордна са чак 2,6 милијарди евра”, рекао је министар финансија Синиша Мали, гостујући у jутарњем програму РТС-а.

Говорећи о добрим економским резултатима, министар Мали се осврнуо на извештај Еуростата који је објављен у петак, а у коме се наводе подаци о стању у економији земаља чланица Европске уније, као и земаља кандидата.

„Имамо суфицит у буџету за прва три месеца ове године 0,4 одсто БДП-а. Учешће јавног дуга у БДП-у је испод 60 одсто. Хрватска има дефицит од 1,9 одсто, а јавни дуг од чак 76,2 одсто. Румунија има дефицит од 4,3 одсто, Мађарска има такође дефицит од 1,3 одсто БДП-а, а при томе Мађарска има јавни дуг од 74 одсто БДП-а. И када погледате те извешаје, а то је званична статистика ЕУ, видимо да је Србија потпуно економски стабилна земља“, истакао је Мали.

Он је додао и да су добре вести стигле и из Брисела и Вашингтона, односно да о финансијској консолидацији говори извештај Генералног директората Европске комисије за економска и финансијска питања, те нови аранжаман са Међународним монетарним фондом (ММФ), који је искључиво саветодавни.

“Добре вести из Брисела и Вашингтона о економском напретку Србије нам говоре да је Србија на правом путу, а да су јавне финансије консолидоване и стабилне. Зато је сада време да се грађанима узврати захвалност што су се заједно са Владом Србије борили за те стабилне финансије. То значи да је следећи корак, после разговора са мисијом ММФ-а у септембру, који неће бити лаки, повећање плата и пензија. Тада ћемо знати и колики ће бити проценат тог повећања“, рекао је министар финансија.

Мали је најавио и три кључне ствари на којима ће се радити од септембра, а које ће подстаћи даљи привредни раст Србије.

„Прва је јачање институција, где нам је приоритет реформа Пореске управе. Друга ствар је јачање конкурентности наше привреде кроз пакет подстицајних мера за наше предузетнике, које подразумевају пореске олакшице које ће стимулисати запошљавање и растеретити привреднике и повећати им ликвидност, попут убрзаног повраћаја ПДВ-а и смањења пореза или доприноса на зараде. Трећа је да већ високу стопу раста од 4,6 одсто БДП-а у наредном периоду још повећамо и убрзамо“, закључио је министар.