Синишa Maли прeдстaвиo Прeдлoг буџeтa зa 2019. Удружeњу кoрпoрaтивних дирeктoрa

Министар финансија Синиша Мали представио је данас Предлог закона о буџету Републике Србије за 2019. године Удружењу корпоративних директора и том приликом истакао да тај најважнији државни финансијски акт у потпуности прати потребе привреде и грађана.

Удружење корпоративних директора, важан је део пословне заједнице у Србији, те је ово била изузетна прилика и да они који осмишљавају своје пословне планове за 2019. годину, ускладе са макроекономским предвиђањима буџета за 2019. које је презентовао министар финансија.

Министар Мали истакао је да се буџетом за 2019. обезбеђује пореско растерећење рада, ствара повољни привредни амбијент одређеним променама код пореза на добит и кроз јединствено законско уређење ових прихода.

„Такође, укидањем доприноса за незапосленост на терет послодавца, смањује се пореско оптерећење нето плате са 63 на 62 одсто, што је укупна уштеда за привреду од око 11,9 милијарди динара. „Предвидели смо и смањење парафискалних намета укидањем појединих накнада. Од 1. јанаура биће промењен метод обрачуна амортизације, што је био и захтев привреде, а од 1. јануара биће на снази и стимулативне мере за иновативне делатности“, упознао је министар присутне са детаљима буџета за 2019. годину.

Министар је на скупу истакао да очекује подршку и проактивну улогу привредних представника у даљем конципирању мера које ће привреди олакшати пословање и омогућити нова запошљавања. Мали је прецизирао да се више него претходних година одваја
новца за инвестиције, подизање здравствених услуга и унапређење рада јавне управе, што све треба да допринесе бољем и квалитетнијем животу грађана.

Научно-технолошки парк у Новом Саду, здравствене установе – Клинички центар Србије, Клинички центар Војводине, Клинички Центар Крагујевац, културни објекти „Цвијета Зузорић“ Филмски центар Србије, изградња Националног центра на Кошутњаку, само су неки од пројеката које је навео министар.

„Буџет је развојни, реалан и уравнотежeн.
Захваљујући добрим фискалним резултатима буџет ће обезбедити – бољи животни стандард кроз повећање плата и пензија, веће улагање у капиталне инвестиције и растерећење привреде. Буџет је осмишљен тако да се процес раста српске економије настави и у будућем периоду“, рекао је Мали.

Ту су и бројни инфраструктурни објекти попут обнове железничке инфраструктуре и набавке возова, што значајно треба да унапреди квалитет железничког превоза роба и људи, рехабилитације путева, изградња аутопута Обреновац-Љиг, као и аутопута Келебија-Суботица југ.

„Коридор 10, оба крака, биће готова по плану до краја ове године и то је добро. Сав новац који определимо за то на крају се и потроши, што управо доприноси стопи раста„, напоменуо је Мали.

Он је објаснио да су буџетски приходи и расходи планирани на конзервативној основи, али да свакако, у пракси очекује да економски раст премаши планираних 3,5 одсто и допринесе да се још више новца слива у буџетску касу и да новац буде искоришћен за амбициозне капиталне пројекте, али и за унапређење административних и других услуга, које значајно утичу на квалитет живота грађана.


Фото: Танјуг