Синиша Мали отворио нови погон фабрике „Новарес“ у Зрењанину

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали отворио је данас нови погон фабрике „Новарес“ и том приликом нагласио да нова инвестиција од 5,2 милиона евра показује колико је напредовао Зрењанин, а Србија постала атрактивна за инвеститоре.

Врпцу су заједно пресекли министар финансија Синиша Мали, министар привреде Горан Кнежевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, генерални директор компаније „Новарес“ Пјер Буле, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолини.

Министар Мали је истакао да ће у Зрењанину тек бити добрих вести, попут отварања новог погона фабрике „Новарес“, где ће посао наћи нових 50 радника.

„Важније од бројки је можда мој утисак који сам стекао разговарајући са запосленима. Њихова насмејана лица говоре да су задовољни условима рада. Сви можемо да будемо поносни што се овде производе делови за најлуксузније марке аутомобила, од Јагуара, Пежоа, Поршеа, Бентлија који се возе по целом свету. То је сада нова слика Србије“, рекао је министар.

Мали истиче да добре вести тек следе јер ће се отварати нови погони компанија из Јужне Кореје, Немачке и других земаља.

„Само 2017 године Зрењанин је отворио 3000, а ове године 1600 радних места. Није ни чудо што у Србији имамо незапосленост која пада из месеца у месец. Тако је стопа незапослености 2012. године износила 26 одсто, а данас је испод 12 одсто. И даље је то високо, али два и по пута мање него што је било пре само пар година“ рекао је министар.
Он је подсетио да је пре само пар недеља у присуству председника Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинг потписао три споразума који предвиђају нове инвестиције у Зрењанин.

Према његовим речима кинеска компанија „Шандонг Линглонг“ отвориће фабрику за производњу гума, доћи ће још један њихов кооперант и фирма која се бави производњом цинк-оксида.

Министар је истакао да је реч о три нове инвестиције, при чему је ова прва највећа гринфилд инвестиција од милијарду долара.

„То су вести које су важне за Зрењанин, а нама су компаније као што је „Новарес“ добродошле јер запошљавају наше раднике. Ми ћемо као покрајинска и републичка влада бити уз вас, да вам обезбедимо неопходну инфрструктуру, да бисте отварали још више нових радних места и да ваш успех буде још већи“, казао је он.

Он је подсетио да је прошле године донета одлука да се Слободна зона у Зрењанину прошири за 550 хектара, што је добра вест, јер то значи да ћемо имати још више инвестиција.

„Тако обезбеђујемо јасну и чврсту будућност наше земље и дајемо прилику нашој деци да остану овде, да се запошљавају, да заснивају своје породице, да имају будућност у Србији, а не да иду у Америку, Нови Зеланд или у неку другу земљу далеко одавде“, рекао је министар Мали.

Министар је нагласио намеру Владе да остане чврсто на курсу досадашње политике и да настави да јача економске резултате остварене у 2018. години. Он је подсетио да је у првих шест месеци ове године стопа раста била 4,9 одсто, што је Србију сврстало у најбрже растућу економију у Европи. Такође, министар наводи да незапосленост пада трећу годину заредом и да Влада од 1. јануара 2019. излази са пакетом мера и олакшица, међу којима су укидање доприноса за незапосленост на терет послодавца и убрзање стопе амортизације.

„Новарес“ је француска мултинационална групација, која у Србији послује од 2012. године. Производе пластичне компоненте за потребе аутомобилске индустрије, а успешно су реализовали овогодишњи план о проширењу сопствених производних капацитета. Инвестирањем 5.250.000 евра погонска површина те фабрике увећала се за додатних 3300 квадратних метара, стварајући тиме потребу нових радних места, чиме ће се број запослених у тој компанији, који износи око 200, већ у првом таласу запошљавања увећати за 50 радника.

Фото: Танјуг