Синиша Мали: ИТ индустрија велики потенцијал, чини 10 одсто БДП-а

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали учествовао је данас у Бечу на састанку министара економије у оквиру Берлинског процеса, и том приликом истакао да је дигитализација један од приоритета Владе Републике Србије и да је много тога урађено у тој области.

Министар Синиша Мали је говорио на панелу “Заједнички приступ ка дигитализованом западном Балкану” где је рекао да 10 одсто БДП-а наше земље чини управо ИТ индустрија, која бележи високе стопе раста из године у годину.

„Само ове године имамо скоро милијарду евра извоза кроз ту индустрију, а посебно ме радује што велики број младих људи своју будућност види управо у том послу. Наша је обавеза да управо те људе запошљавамо и да им дамо могућност да своје снове остваре у нашој земљи“, рекао је Синиша Мали.

Наводећи да је програмирање у Србији уведено, не само у средње, него и у основне школе, Синиша Мали је рекао да од ове године 1.750 школа има безбедан интернет, што је вема важно јер се на тај начин показује брига о нашим младима и нашој деци.

Република Србија је, према његовим речима, постала лидер у имплементацији такозваноих е-уџбеника, а од септембра месеца ћемо имати 2.000 учионица које ће бити потпуно дигитализоване, па ће деца своје образовање стицати у окружењу које је најбоље за њихове каријере у будућности.

„Влада Републике Србије је посебно поносна на пројекат е-управе. Само прошле године, више од шест милиона докумената је издато у електронској форми, чиме смо нашим грађанима уштедели милионе сати чекања у редовима, а уштедели смо им такође и 2,2 милиона евра само у таксама“, рекао је Синиша Мали.

Министар финансија се осврнуо и на пројекат е-беба, истичући да је он веома важан јер млади родитељи више не морају да чекају у редовима да би пријавили дете, већ то може да се уради одмах у породилишту, а сва потребна документа се добијају на кућну адресу.

Влада Србије је, према његовим речима, поносна и на велике научно-истраживачке центре који се граде широм Србије, а за шта је већ издвојено 65 милиона евра. Министар је навео пример Научно-технолошког парка у Београду који, како је рекао, ради савршено, и где већ послује на десетине компанија и ради стотине младих људи.

„Дакле, дигитализација је за нас веома важна. Веома је битна за цео регион. Србија је следеће године домаћин Дигиталног самита земаља региона и циљ нам је да потврдимо нашу земљу као лидера у тој области и да нашим младим људима дамо праву основу за будуће каријере“, закључио је министар финансија Синиша Мали.