Синиша Мали: Циљ ми је бољи квалитет живота свих грађана Србије

Позитивна трема увек постоји и мислим да је то добро, јер вас мотивише да радите боље. Мада, искрено да вам кажем, не стижем да размишљам о томе како се осећам и мислим да то није ни важно, јер имамо пуно посла који не сме да чека. Овако за Блиц, у првом интервјуу након ступања на место министра финансија, Синиша Мали одговара на питање да ли има трему.

Ја волим изазове, а овај сада изазов је потпуно другачији од оног који смо имали у Граду, где смо затекли рекордно висок дефицит и дуг од 1,2 милијарде евра. У Републици данас имамо стабилне финансије, али то треба да нам буде мотив да радимо више и да обезбедимо раст који је увек неопходан. Мислим да ми је велика предност што сам водио Град Београд који учествује са 40 одсто у БДП-у Републике, тако да добро познајем систем, истакао је министар.

Који ће вам бити прва три корака као министра финансија и шта видите као највеће изазове и проблеме у ресору?

За мене је најважнијии циљ да сваки грађанин Србије, у сваком селу, насељу и граду, има бољи квалитет живота. Посебно ми је важно да нашим младим људима обезбедимо сигурну будућност, да заснују своје породице овде и да остану у Србији. И зато истичем две ствари: одржавање стабилности за коју се Влада изборила уз тешке, али неопходне мере, и обезбеђивање привредног раста. То значи улагање у инфраструктуру, образовање, ИТ сектор. На тај начин обезбеђујемо нова радна места и развијамо нашу привреду.

У наредном периоду нас очекује наставак сарадње са ММФ-ом и другим реномираним међународним финансијским институцијама. Они ће доћи у Београд следеће недеље, тако да ћемо тада дефинисати став по питању повећања плата у јавном сектору, а тема ће бити и најављено укидање Закона о привременом смањењу пензија. Велики изазов је свакако реформа јавног сектора и јавних предузећа. У Граду смо по том питању урадили одличан посао, с обзиром на то да су сва јавна и јавно – комунална предузећа од минуса од две милијарди динара дошли у плус од 10 милијарди.

Шта мислите о раду и учинку Душана Вујовића и да ли бисте ви нешто другачије радили?

Господин Вујовић је реномиран финансијски стручњак који је добро радио свој посао. За време његовог мандата спроведена је фискална консолидација, смањен буџетски дефицит, започето реструктурирање привреде, унапређено пословно окружење. То није био нимало лак посао и ја му честитам на постигнутим резултатима. Свако има неки свој начин рада, можда бих нешто урадио другачије, али мислим да је најважнија визија и стратегија којом се водимо. Ја сам претходних година врло често разговарао са мојим претходником, имао сам и улогу неформалног саветника председника Александра Вучића када је реч о финансијама, тако да сам био укључен у читав процес.

Премијерка Брнабић вас је свесрдно бранила од напада опозиције у парламенту и представила вас као велико појачање. Како гледате на тих неколико дана у Скупштини?

Задатак опозиције је да напада и критикује. Аргументована критика је увек добро дошла и из ње некад можете много да научите. Међутим, оно што се могло чути од опозиције у Скупштини Србије током расправе о избору за министра финансија, биле су само оптужбе без покрића и паушалне оцене. Није било лако седети два дана у посланичкој клупи без могућности да одговорите на неосноване оптужбе. Мада, више сам склон да, уместо речима, на оптужбе и нерад одговарам својим радом.

Да ли ће вам бити теже да преговарате са ММФ-ом и да бринете о буџету или да у Скупштини реплицирате опозицији?

Различите су то врсте разговора да би се могле поредити. Можда ће ми ипак бити мало теже да, како кажете “реплицирам са опозицији”, јер нисам професионални политичар и не желим да се бавим измишљеним аферама и нападима без покрића, што опозиција једино користи у својим наступима. ММФ је озбиљна међународна финансијска институција и мислим да се боље сналазим у тој врсти разговора, јер у томе имам и много више искуства, пре свега радећи у Њојорку, Лондону и Прагу. Мислим да то првенствено и јесте мој посао, и ако га будем добро радио, грађани Србије ће моћи да осете бољитак.

Чија вам је подршка највише значила током претходних дана?

На место министра финансија изабрала ме је Народна скупштина Републике Србије, на предлог председнице Владе Ане Брнабић. Осим подршке премијерке и народних посланика, није изостала ни подршка колега из Владе, као ни економских стручњака. Јавило ми се много људи из иностранства са којима сам некада радио и заиста су ми пружили велику подршку. Оно што мени посебно значи јесте подршка председника Александра Вучића, чије мишљење изузетно поштујем, будући да су му интерес грађана и њихова добробит увек на првом месту.

Фото: Владимир Живојиновић, БЛИЦ