Сенић: Србија ће са буџетом за 2013. поправити позицију

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић изразио је данас уверење да ће Србија у наредном извештају о отворености буџета заузети знатно бољу позицију него сада јер су отклоњене све примедбе које је на процес доношења претходног буџета за 2012. годину имала организација Транспарентност Србија. Током друге половине 2012. године отклонили смо све примедбе које се налазе у овом извештају Транспарентности Србија, истакао је Сенић у изјави Танјугу.

„На време и у складу са буџетским календаром донели смо буџет за 2013. годину, то је био један отворен и транспарентан процес, и први пут су посланици имали неколико недеља да разматрају предлог буџета, па да се након тога о њему изјасне“, навео је он.

„Уверен сам да ћемо у наредном извештају управо захваљујући мерама које су предузели Министарство финансија и привреде и ова влада имати знатно бољу позицију када говоримо о отворености и транспарентности буџета у Србији“, додао је Сенић.

Према његовим речима, направљен је и историјски корак доношењем грађанског буџета, документа којим је предлог буџета приближен грађанима, у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID), а што је био један од главних елемената због чега је у 2012. години лоше оцењена позиција Србије када се ради о буџетској отворености.

Србија је на новој, данас објављеној листи, заузела 60. место међу 100 земаља рангираних по индексу отворености буџета (Open Budget Index – OPI, а оцењиван је процес доношења и буџет за 2012. годину.

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић изјавио је данас да је укидањем 138 парафискалних намета начињен први, огроман корак у ослобађању српске привреде од непотребне бирократије и трошкова, што ће поправити оцену учинка владе у изградњи повољнијег пословног амбијента.

Како је истакао Сенић, прва оцена је таква, јер је влада тек у последњем кварталу 2012. почела „са обављањем једног тешког и изазовног посла укидања бирократских процедура и поједностављења свих препрека за развој малог и средњег бизниса“.

„Ми ћемо наравно тај посао наставити и добродошла је подршка свих институција укључујући и НАЛЕД“, навео је Сенић у изјави Танјугу.

„Очекујемо да ће НАЛЕД, када наредни пут буде утврђивао резултат, узети у обзир чињеницу да смо учинили велики корак и сигуран сам да ћемо до тада укинути и све остале непотребне намете, поједноставити процедуре, модернизовати Пореску управу, омогућити електронско плаћање и електронски потпис“, прецизирао је он.