Сенић: Приоритет у 2013. убрзање структурних реформи

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић изјавио је да ће један од главних економских изазова у наредној години бити наставак и убрзање структурних реформи.

„Ми смо опредељени да до јуна 2014. године потпуно решимо проблем предузећа у реструктуирању, то ће бити један велики изазов за нас, и практично од 1. јануара 2013. године почињемо са тим послом“, рекао је Сенић.

Он је прецизирао да постоји више од 170 предузећа у реструктуирању, која праве доста негативних трендова у економији – не само у свом пословању, него и шире.

Структурне реформе требало би да донесу релаксацију јавних финансија у целини, истакао је Сенић, наводећи да ће се субвенције смањивати, а да јавна предузећа која ће убудуће пословати по новом закону, треба да по свом начину пословања буду у потпуности транспарентна и изједначена са приватним предузећима.

Како је најавио, наредне године биће настављено и укидање бирократских процедура, пре свега кроз реформе у Пореској управи.

Сенић је оценио и да ће у 2013. години раст бруто домаћег производа бити најмање два одсто, пошто се очекује боља сезону у пољопривреди, драматичан скок раста извоза, већи од 20 посто, што ће омогућити и стабилизацију спољнотрговинског дефицита на прихватљивијем нивоу.

„Што се тиче запослености, то је процес који ће ићи спорије, у смислу да је стопа несапослености веома висока, преко 25 посто, тако да и неки проценат мање уколико се оствари у наредним годинама, неће драматично побољшати ту позицију, али то је такође једна од ствари које ће се рекао бих поправљати кроз поправљање генералног економског амбијента“, рекао је он.

Говорећи о приоритетима Министарства финансија и привреде у наредној години, Сенић је нагласио да ће се радити на спровођењу усвојеног сета економских закона, што подразумева радикалну фискалну консолидацију, односно пуну контролу трошења средстава из буџета.

Закони који се тичу побољшања ликвидности у привреди – о ограничавању рокова плаћања и условној пореској амнестији, у 2013. години треба да омогуће много боље услове пословања и стабилизацију јавних финансија у пуној мери, рекао је државни секретар.

Према његовим речима, министарство ће наставити законодавне активности у области финансија, и очекују се закони о рачуноводству, ревизији, факторингу, а две важне области – занатство и задругарство, такође ће наредне године бити регулисане законски.

Преговори са ММФ-ом, како каже Сенић, већ су заказани за први квартал наредне године.

„Сматрамо да нам све што смо урадили у протеклом периоду даје добру основу за оптимизам да можемо направити један добар споразум са ММФ-ом“, прецизирао је Сенић.

Извор: Танјуг