Сенић: Кредити предузећима у сарадњи са ЕИБ

Влада планира наредне године велики кредитни портфолио у сарадњи са Европском инвестиционом банком у износу од око 500 милиона евра за давање зајмова великим, средњим и малим предузећима по повољним условима,изјавио је државни секретар у Министарству финансија и привреде Влајко Сенић новинарима на представљању Књиге препорука Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Коментаришући високе банкарске камате на кредите у Србији, Сенић је
рекао да су због ризика земље који се уграђује у цену капитала, кредити у Србији скупљи него у другим земљама развијеног дела Европе.

Он је истакао да држава треба да буде регулатор за стварање доброг окружења за мала и средња предузећа и навео да је најважније за њихово пословање створити макроекономску стабилност.

Влада Србије је у протекла четири месеца, додао је, урадила доста тога да Србија поврати макорекономску стабилност и сада је стање у јавним финансијама релативно стабилно.

„Држава не може да утиче на цену банкарских кредите осим кроз генерално смањење кредитног ризика земље“, казао је он.

Сенић је подсетио да је Влада два пута изашла с еврообвезницима на медјународно тржиште, које је продала по нижим каматама и изразио очекивање да ће се ти ефекти пренети и на домаће тржиште.

Државни секретар у Министарству финансија и привреде најавио је да ће у првом кварталу 2013. бити донет закон о факторингу, односно откупу краткорочних потраживања који ће олакшати приступ капиталу за мала и средња предузећа, а исти ефекат ће имати и нови закон о девизном пословању, као и ограничење рокова плаћања.

Он је рекао и да су буџетом за 2013. годину предвиђене гаранције за кредитне линије Европске инвестиционе банке од 500 милиона евра за финансирање привреде у Србији, која ће омогућити повољније кредите малим и средњим предузећима.

Сенић је најавио и да ће Влада Србије сарађивати са USAID-ом на припреми препорука за побољшање приступа изворима финансирања за мала и средња предузећа.

У Србији 60 одсто малих и средњих предузећа не користи кредите из формалних извора, а већина позајмљује мале суме по неповољним условима.

Како је наведено у Књизи препорука Америчке агенције за међународни развој (USAID), побољшање приступа изворима финансирања за мала и средња предузећа могуће је уз бољи извршни поступак и интензивнију сарадњу фирми, финансијских институција и Владе Србије.