Сенић: Договорити се са ММФ-ом и средити јавне финансије

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић изјавио је данас да је за Србију важно да се договори са ММФ-ом и да среди стање у јавним финансијама.

Сенић је рекао да су представници ММФ-а оценили да је Србија направила огроман корак и сугерисали чак и мање смањење фискалног дефицита.

„Међутим, ми сматрамо да је ово кључна година када морамо ићи са великим смањењем, јер је јавни дуг заиста изузетно висок“, казао је Сенић, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк.

Сенић је подсетио да је у процедури велики број закона и да има много тема о којима се разговара међу којима су и јавна предузећа.

Он је додао да је курс резултат понуде и тражње на девизном тржишту и да ММФ у тој области потпуно подржава политику Народне банке Србије.

Сенић је најавио да је за следећу годину планирана инфлација на нивоу од 5,5 одсто, да ће БДП расти за два процента, а да се очекује да ће до краја године доћи до стабилизације на девизном тржишту и до стабилизације курса.

Он је изразио очекивање да ће извоз бити повећан с обзиром да је „Фијат“ започео производњу и да ће бити решен проблем челичане у Смедереву.

Говорећи о фискалној стратегији за наредне три године до 2015. године и заустављању раста јавног дуга, Сенић је рекао да јавни дуг не би требало да пређе 45 одсто БДП.Он је додао да ће ове године тај дуг достићи 60 одсто и да се морају предузети мере да се врати у оквире од 45 одсто.

Мисија ММФ-а почела је јуче у Београду прву фазу разговора са представницима српских власти о новом аранжману са тим Фондом.