Сенић: Буџет за 2013. велики корак ка консолидацији

„Буџет Србије за наредну годину је велики корак ка фискалној консолидацији и нема сумње да ће добити подршку у парламенту“, изјавио је државни секретар у Министраству финансија и привреде Влајко Сенић, пред сутрашњу расправу у Скупштини Србије о предлогу буџета за 2013. годину

„Врло је важно да за кратак период стабилизујемо област јавних финансија, важно је да је држава пред доношњем буџета, да имамо високу ликвидност и извесност што се види и на међународном тржишту“, нагласио је Сенић.

Осврнувши се на критике опозиције о пројекцији трошкова у буџету за 2013. он је одговорио да је опозиција у праву са становишта онога што је било некад у прошлости, када смо имали ситуацију да се нису контролисали трошкови.

„Захваљући изменама Закона о буџетском систему стриктно ће бити контролисани тршкови, сва министарства су упозната са сумама које су им на располагању и у које треба да се уоквире и неће бити додатних оправдања трошкова.То је један од најважнијих делова фисклане консолидације јер мора да постоји дисциплина и одговрност“, поручио је Сенић.

Он је напоменуо да је за наредну годину пројектован привредни раст од 2 одсто, на који ће највише утицати пољопривреда и аутомобилска индустрија.

Према Предлогу закона о буџету за идућу годину који је Влада доставила Скупштини Србије, економска и фискална политика у 2013 биће усмерена на макроекономску стабилност, убрзање привредног раста и успоравање пада запослености, смањење фискалног дефицита и успоравање раста јавног дуга и структурне реформе.