СЦГ жели стратешког економског партнера у Јапану

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас у Токију да Србија и Црна Гора може да рачуна на нове кредите када оконча исплату старих и указао на то да је највећа препрека за јапанске инвеститоре недостатак информација о српској привреди.

На састанку одржаном у Јапанској банци за међународну сарадњу истакнуто је да након отписивања 51 одсто дуга Јапану кроз Париски клуб СЦГ и даље има дуговања према овој земљи од 128 милиона долара, од чега ће 15 одсто надаље бити отписано по окончању аранжмана са ММФ-ом.

Када регулише стари дуг, Србија се може надати добијању повољног кредита са каматом између 1 и 2 одсто, на 40 година, за изградњу новог моста на Дунаву у Београду, који би коштао приближно 120 милиона евра.

Динкић је у обраћању новинарима из Србије навео да је јапанска страна изразила интерес за тржиште СЦГ, Румуније и Бугарске, с обзиром на то да су трошкови производње у Чешкој, Пољској и другим источноевропским државама које су приступиле ЕУ повећани.

Министар је истакао да предност наше државе у односу на друге две земље представљају нижи трошкови производње и Споразум о слободној трговини са Русијом, при чему Србија располаже и врло образованом радном снагом, а у последње време је у знатној мери смањила и политички ризик.

Јапански преговарачи били су задовољни чињеницом да је Светска банка оценила да је СЦГ земља која је највише напредовала у побољшању пословне климе у 2004. години, навео је Динкић.

Министар је указао на то да је највећа препрека за јапанске инвеститоре недостатак информација о српској привреди, што за њега, како је навео, представља посебан мотив у настојању да привуче јапанске инвестиције.

Динкић се данас састао са представницима Владе Јапана, Јапанске организације за спољну трговину, Јапанске банке за међународну сарадњу, гувернером Националне банке, представницима министарстава спољних послова и финансија Јапана, као и са представницима банака и брокерских кућа.

Он је домаћинима пренео да СЦГ жели да у Јапану има стратешког економског партнера и указао на чињенице које потврђују да су услови за инвестирање у Србији значајно побољшани.

Министар је изјавио да су домаћини били пријатно изненађени презентацијом о макроекономском развоју и могућностима инвестирања у Србију, коју су одржали гости из Београда.

Он је данас од својих саговорника у Токију затражио да утичу на ревизију статуса Србије и Црне Горе у ОЕЦД-у, који није мењан већ две године а представља препреку за инвестиције у СЦГ.

Током сусрета са представницима Владе Јапана Динкић је подсетио на то да је СЦГ у студији ОЕЦД-а оцењена са седам, што је знатно мање од суседне Хрватске, и нагласио да је наша земља учинила велике напоре на стабилизацији макроекономских прилика и смањењу политичког ризика због чега заслужује повољнију оцену.

Министар је напоменуо да је његов највећи задатак да утиче на промену слике о нашој земљи у Јапану где се, осим о ратовима и односима са Хашким трибуналом, о СЦГ мало зна.

Пословично опрезним Јапанцима потребно је пружити што више информација о економској и политичкој клими у нашој земљи, оценио је он и додао да је у склопу тих напора заказана и посета делегације Јапанске организације за спољну трговину нашој земљи следеће године.

Домаћини из Јапана и наша делегација оценили су да туризам представља велику прилику за економску сарадњу две земље, а Динкић је том приликом представио промотивни материјал на јапанском језику који је израдила Туристичка организација Србије (ТОС).

Као могуће дестинације које би у Србији могли да посете туристи из Јапана, поред Београда и Новог Сада, поменути су Опленац, Златибор, Фрушка гора, Сремски Карловци, Ковачица и Палић.