Сарадња Немачке и Србије у области енергетике се наставља

Министар финансија Млађан Динкић потписао је у име Републике Србије Споразум о зајму и финансирању са представницима “Немачке развојне банке – КфW” у циљу реализације пројекта „Рехабилитација локалног система грејања у Србији“. Догађају су присуствовали Андреас Цобел, амбасадор Немачке у СЦГ и помоћник министра енергетике Владан Карамарковић.

Динкић је подсетио да је Србија сарађивала са „Немачком развојном банком“ и у претходне две фазе рехабилитације система даљинског грејања у Београду, Нишу и Новом Саду, при чему је уложено 17,7 милиона евра. Према министровим речима, овај пројекат је довео до значајног побољшања снабдевања грађана грејањем, као и до смањења потрошње енергије.

Укупна вредност Програма је 32 милиона евра, од чега 8 милиона чини донација немачке владе, 12 милиона кредитна средства КфW и 10 милиона локалног учешћа, док је 2 милиона евра од страна немачке владе намењено техничкој помоћи и консултантским услугама.

Трећа фаза Програма предвиђа обнову система грејања у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду. Министар је нагласио да ће у оквиру Програма бити простора за још три града, и том приликом позвао локалне самоуправе да се обрате Министарству енергетике и Немачкој банци за развој како би конкурисали за учешће у пројекту.

Амбасадор Немачке у СЦГ Андреас Цобел изјавио је да је сарадња Немачке и Србије и Црне Горе у протеклих пет година била успешна, и да је у том периоду Немачка ставила Србији на располагање преко 400 милиона евра. Циљ треће фазе рехабилитације система грејања трајно и ефикасно снабдевање потрошача грејањем уз побољшање еколошких и климатских услова услед смањења штетних емисија. Пројекат ће обухватити 330 000 домаћинстава и 19 000 предузећа и установа, што чини преко 70% корисника даљинског грејања у Србији.

КфW је у протеклом периоду инвестирао око 330 милиона евра у области енергетике, водоснабдевање и банкарски систем,
као и у економске реформе, процес запошљавања,
стручног образовања и финансирања малих и средњих предузећа. Амбасадор је оценио да је сарадња са пословним партнерима у оквиру ових програма била успешна и да Немачка и у будућности планира сарадњу са Србијом и Црном Гором.

Директор канцеларије КфW банке у Београду Елке Хелштерн изјавила је да је врло задовољна сарадњом са Министарством финансија, Министарством за економске односе са иностранством, као и са Министарством рударства и енергетике које је носилац пројекта рехабилитације система грејања.

Помоћник министра енергетике Владан Карамарковић изјавио је да ће овај пројекат, поред повећања енергетске ефикасности, ревитализације система даљинског грејања и смањења потрошње горива, помоћи и задовољењу све строжијих прописа из области заштите животне средине и смањења емисије штетних гасова. Средства од отплате ових кредита биће уложена у даља побољшања енергетског система и спровођење стратегије енергетског развоја.