Сачињен Нацрт закона о добровољним пензијским фондовима

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас да ће према предлогу Министарства од 1. априла следеће године грађанима бити омогућена уплата у добровољне пензијске фондове.

Динкић је на конференцији за новинаре објаснио да је Нацртом закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима, о којем ће сутра расправљати Влада Србије, предвиђено да се право на исплату из ових фондова стиче са навршене 53 године.

Овим законом створили би се услови да грађани обезбеде додатне приходе у старости, као и да се увећа износ који су уложили, објаснио је министар.

Оснивањем добровољних пензијских фондова уводи се трећи стуб у реформи пензионог осигурања, а да се још нису стекли услови за други стуб, односно за увођење обавезног приватног пензионог фонда, указао је он.

Тренутно се, како је додао, за исплату пензионера у Србији издваја 13,8 одсто бруто друштвеног дохотка, што је највише у свету.

Министар финансија је истакао да је неоправдан страх пензионера да ће пензије бити смањене ако буде усвојен нови закон о пензијско-инвалидском осигурању. Динкић је најавио да ће од Међународног монетарног фонда (ММФ) бити тражена сагласност да се пензије усклађују с инфлацијом два пута годишње, иако је било договорено усклађивање једном годишње.

У добровољни пензиони фонд, како је предложено, моћи ће да улажу појединци, али и послодавци за своје раднике, а право на располагање тим новцем пре навршене 53 године биће омогућено само у случају ванредних трошкова лечења или трајне неспособности за рад. Грађани ће моћи истовремено да буду чланови више добровољних пензијских фондова, као и да новац повуку из једног у други фонд.

Динкић је такође најавио да ће премија за пшеницу, у износу од 5.000 динара по хектару засејане оранице, бити уплаћена 1. септембра.

За исплате премија за пшеницу обезбеђено је 660 милиона динара, а добиће их само регистрована пољопривредна газдинства која су вратила краткорочне кредите, нагласио је министар.

Према његовим речима, у Србији има 68.110 газдинства која су пшеницом засејала 130.000 хектара ораница, а 7.627 домаћинстава није вратило краткорочне позајмице.

Та домаћинства имају рок до 1. септембра да измире своје обавезе, а уколико то не учине, биће избрисана из Регистра и у наредних пет година неће моћи да користе разне погодности, као што је набавка регресираног горива и повољни кредити, а одмах ће им бити активиране менице, упозорио је Динкић.

Министар је указао на то да ће студенти Електротехничког факултета у Београду који су освојили прво место на такмичењу младих електротехничара у Чикагу бити награђени са 10 милиона динара из Фонда за младе таленте.

Ребалансом буџета Србије за тај фонд у овој години обезбеђено је 450 милиона динара, додао је он.