Решено питање дугова између Србије и Русије

Сва дуговања и потраживања Србије према Руској Федерацији настала по основу клириншког суфицита са бившим СССР решена су данашњим договором на нивоу министарстава финансија, истакао је министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић и најавио да ће сутра у Москви са руским министром финансија Алексејом Кудрином о томе потписати меморандум.

Динкић је у изјави агенцији Тањуг прецизирао да ће се од 288,8 милиона долара, колико износе укупна потраживања Србије према Руској Федерацији, 188 милиона искористити за гашење обавезе НИС-а према руском „Гаспрому“ за испоручени гас у периоду од 1994. до 2000. године.

Према његовим речима, постигнут је договор о томе да се преосталих 100 милиона долара искористи за ревитализацију Хидроелектране Ђердап испоруком руске опреме за ову електрану, а један део средстава за завршетак акцелераторске станице у Винчи која се користи у медицинске сврхе и производи изотопе за рано откривање болести.

„На овај начин смо у потпуности затворили наше потраживање и веома је добро што смо успели да постигнемо да се чак 188 милиона долара од укупно 243 милиона долара дуга који је НИС до сада имао према Гаспрому пребије заправо са нашим позитивним клириншким суфицитом“, нагласио је Динкић.

Што се тиче преосталог дуга НИС-а од 55 милиона долара, Динкић је рекао да је током разговора са директором „Гаспрома“ Алексејем Милером постигнут договор о томе да се тај дуг прво репрограмира на осам година, а да се затим реинвестира у Србији прављењем заједничког предузећа са НИС-ом и да се тај новац искористи у функцији развоја нафтоводне мреже у Србији.

“На овај начин отварамо једну нову етапу у економским односима између Русије и Србије јер смо сва дуговања и потраживања на овај начин решили“, нагласио је Динкић.

Министар је најавио да би сутра он и руски министар финансија требало да парафирају меморандум, односно протокол са данашњих разговора и изразио очекивање да ће потом владе Србије и Руске Федерације усвојити овај споразум како би могао бити потписан до септембра ове године.