Регулисање укупног дуга државе према пензионерима

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић представио је данас два закона о враћању дуга пензионерима и Нацрт закона о инвестиционим фондовима.

Динкић је на конференцији за новинаре изјавио да је Одбор за привреду Владе Србије јуче усвојио сва три предлога закона, које је упутило Министарство финансија, и остаје да их усвоји и Скупштина Србије.

Он је прецизирао да држава тренутно дугује једну и по пензију осигураницима у пензионом фонду, тако да укупан дуг износи 23,5 милијарди динара, док дуг осигураницима у пензионом фонду пољопривредника износи 20 милијарди динара.

Донета је одлука да укупни дуг према пензионерима у износу од 43,5 милијарди буде регулисан, иако су пензије и до сада биле редовне, указао је министар и објаснио да је намера да се оне коначно исплаћују у текућем месецу за претходни, што би требало да буде реализовано до краја године.

Дуг према пензионерима биће пребачен из пензионог фонда у државни дуг, тако да ће у року од три године дуг бити враћен Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање запослених, а за пет година Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање пољопривредника, најавио је Динкић.

Он је рекао да је данас почела исплата обавеза по основу Зајма за привредни препород Србије и истакао да је то обавеза још из 1989. године, као и да ће ове године максимална исплата износити 1.060 евра по обвезници.

Средства у буџету за те намене су, како је навео, већ обезбеђена и дозначена Војвођанској банци, која је по закону банка исплатилац обавезе.

Динкић је прецизирао да укупно пријављено потраживање грађана по основу ове обавезе износи 49 милиона евра, прошле године исплаћено је 4,4 милиона, док се очекује да ће ове године бити исплаћено 4,6 милиона евра. Предвиђено је да исплата свих обавеза буде завршена до 2007. године, додао је министар.

Према његовим речима, у четвртак, 1. септембра, почиње исплата премије за пшеницу овогодишњег рода, у износу од 5.000 динара по хектару, за сва регистрована пољоприведна домаћинства. Укупна вредност исплате биће 633 милиона динара за приближно 65.000 пољопривредних домаћинстава.

Начелник Одељења за хартије од вредности и тржиште капитала Јелена Краљ оценила је да је Нацрт закона о инвестиционим фондовима од изузетне важности за развој финансијског тржишта државе.

Овај закон даје оквир за могућност организовања такозваног колективног инвестирања, нагласила је она и објаснила да то значи да се бави организацијом и технологијом стварања могућности за мале инвеститоре, односно грађане, да на ефикасан начин уложе своја средства у крупне улоге зарад даљег инвестирања и оплођавања тих средстава.