Реакција на изјаву Бојана Пајтића

Данашње поређење Комерцијалне банке и Развојне Банке Војводине од стране господина Бојана Пајтића показује његово елементарно непознавање економије и банкарског сектора. Комерцијална банка је тренутно најјача банка у Србији и има огромну добит. Насупрот томе, Развојна банка Војводине има негативан капитал и дубиозу од 150 милиона евра, уз 70 одсто ненаплативих кредита. Због тога је Пајтићево поређење те две банке више него скандалозно.

Докапитализација Комерцијалне банке извршена је искључиво да би држава задржала већинско власништво у највећој и најбољој банци у Србији, док је докапитализација РБВ тражена да би се покриле њене огромне дубиозе и прикрила одговорност за њихов настанак, што су потпуно неупоредиви случајеви.

Подсећамо да је Развојна банка Војводине, за време претходне владе већ неколико пута безуспешно докапитализована новцем грађана Србије у износу од 150 милиона евра. Такође подсећамо да је, без обзира на непрекидно упумпавање пара, РБВ због очигледног уплитања политике у њено пословање поново нагомилала огромне губитке, па је Влада Војводине пре пар месеци затражила нову докапитализацију од 150 милиона евра.

Када су под притиском стручне јавности и сами схватили да је сулудо, економски неоправдано и штетно трошити огроман новац грађана за докапитализацију било које банке која има толику дубиозу, господин Пајтић и покрајинска влада су прихватили модел спашавања депозита из РБВ, њиховим преносом на неку здраву банку, на начин који је предложило републичко Министарство финансија и привреде. Ово решење је званично подржано на једној од седница покрајинске владе, а потпис на њега ставио је покрајински секретар за финансије Зоран Радоман.

Због тога ову данашњу изјаву господина Пајтића видимо као јефтино политиканство и његов покушај бежања од одговорности за огромне губитке РБВ, јер су за њих по свему судећи криви и појединци из претходне покрајинске администрације, коју је такође водио Бојан Пајтић.

Министарство финансија и привреде Србије сматра да нико не сме бити заштићен нити аболиран за ове губитке, који су грађане Србије оштетили за око 300 милиона евра. Као и у случају Агробанке, мора се утврдити конкретна индивидуална одговорност и за дубиозе Развојне банке Војводине.