Раст плата запосленима у култури до 32,5%

Министар финансија Млађан Динкић и министар културе Драган Којадиновић постигли су договор са представницима репрезентативних синдиката културе да плате запослених у републичким установама културе буду повећане од 16,3 до 32,5%.

Након одржаног састанка у Влади Србије, Динкић је новинарима рекао да су се „стекли услови да плате у култури расту нешто брже од плата у државној управи и јавним службама“, с обзиром на рационализацију броја запослених у установама културе.

„Предложили смо раст плата од 16,3% (за нижу стручну спрему) до 32,5% (за високу стручну спрему). Другим речима, осим повећања основице за све запослене у државној управи, које износи 15,2%, предложили смо да се плате за јун у републичким и покрајинским институцијама културе додатно повећају“, рекао је Динкић.

Према његовим речима, биће додатно повећани коефицијенти за све носиоце делатности у установама културе, као и за запослене на основним пословима с високом стручном спремом.

„На овај начин приближићемо коефицијенте онима који су прошле године утврђени за Београдску филхармонију, а договорили смо да се у првој половини 2007. године изједначе сви коефицијенти“, рекао је Динкић.

Исти раст плата и нови коефицијенти важили би и за институције културе у надлежности локалне самоуправе, али од новембарске плате, а основица би се повећавала сукцесивно у јуну, септембру и новембру, објаснио је министар финансија.

Министар културе Драган Којадиновић је рекао да ће детаљна понуда о повећању плата запослених у установама културе бити представљена до 15. маја и најавио потписивање колективних уговора за запослене у култури.

Којадиновић је најавио и креирање инвестиоционог програма, према којем ће, почев од 1. октобра, у развој културе у Србији бити уложено 50 милиона евра. Педесет милиона евра за културу део су националног инвестиционог плана и биће употребљене првенствено за реконструкцију установа културе од републичког значаја, као што су: Народни музеј у Београду, Народна библиотека Србије, Архив Србије, Југословенска кинотека.

Део средстава биће издвојен за реконструкцију локалних музеја и библиотека широм Србије, као и за неколико позоришта, међу којима су театар у Суботици, београдска позоришта Душко Радовић и Звездара театар, као Иипозоришта у Нишу и Ужицу. Инвестиционим планом предвиђена је и набавка нових музичких инструмената за Београдску филхармонију, оркестре и музичке школе у Србији.