Расправа о Предлогу закона о НБС

Одбор за финансије Скупштине Србије прихватио је на јучерашњој седници амандман на Предлог закона о Народној банци Србије (НБС) којим је предвиђено да гувернер НБС не може да буде функционер политичке партије, како је у тексту предлога закона и предложила Влада Републике Србије, преноси агенција Бета. У Предлогу закона који је на дневном реду скупштинског заседања, наведено је да, због неспојивости функција, за гувернера не може да буде предложена особа која обавља функцију посланика, министра и синдикалног лидера.

Одбор за финансије прихватио је и амандман којим се одређује да максимално задуживање буџета Србије код НБС не може да буде веће од пет одсто просечних буџетских прихода у последње три године, што је у складу са препорукама међународних финансијских институција.

Образлажући текст Предлога закона о НБС пред народним посланицима, министар финансија и економије Божидар Ђелић, рекао је да предложена законска решења гарантују самосталност те институције и обавезују НБС и Владу Србије да сарађују у спровођењу монетарне и економске политике. Он је истакао да је законом предвиђено да основни циљ централне банке и убудуће треба да буде очување монетарне стабилности.