Први део програма антикризних мера

„Наш циљ је да у програму буџета за 2013. годину, буџетски дефицит комплетне државе који укључује републику, покрајину Војводине, локалне самоуправе, не буде већи од 4 одсто БДП. То је драстично смањивање постојећег буџетског дефицита читавим низом мера на расходној страни, као и мерама на приходној страни“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић.

„Комплетан програм фискалне консолидације планирамо да саопштимо јавности око 10. септембра. Данас смо направили генерални план. Ја морам да кажем да је Министарство финансија завршило свој део посла, а упућујемо наш део ресорним министарствима и премијер је дао рок од недељу дана да сви погледају те предлоге“, казао је Динкић и напоменуо да ће се одржати консултације и са Социјално-економским саветом, угледним економистима, привредницима.

„Влада Србије усвојила је данас уредбу која ће омогућити да банке привреди одобре укупно милијарду евра субвенционисаних кредита у наредних годину дана”, изјавио је министар финансија и додао да је данас прихваћен и предлог Министарства пољопривреде да аграрни буџет буде повећан за 10 милијарди динара у ребалансу за ову годину, како би било омогућено комплетно финасирање свих мера за отклањање последица од суше, као и исплата редовних субвенција, што је само први део пакета антикризних мера за привреду.

Динкић је на конференцији за новинаре после седнице Владе Србије казао да је планирано да се приведи до краја ове године пласира 300 милиона евра субвенционисаних кредита преко пословних банака.

„То је први део антикризних мера за помоћ привреди“, казао је Динкић и прецизирао да ће се из буџета издвајати новац за разлику између тржишне и субвенционисане камате.

Српски министар финансија и привреде је казао да ће камата за кредите у еврима бити 3,5 одсто годишње, а за динарске на нивоу референтне каматне стопе Народне банке Србије, што је за око пет процентних поена ниже од тржишне цене.

Према речима Динкића, кредити ће се одобравати уз почек од пет месеци и 13 месеци отплате, а предузећа ће моћи да их користе за ликвидност или рефинансирање постојећих кредита.

Занатлије и мала предузећа моћи ће да добију кредите до 30 милиона динара, средња предузећа до 200 милиона динара, велика до 400 милиона, а претежни извозници до 600 милиона динара, казао је Динкић и додао да ће селекцију клијената који ће добити субвенционисане кредите за привреду обавити банке које закључе уговор са Владом Србије.

Тендер за Железару биће поништен

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је да ће тендер за продају железаре Смедерево бити поништен.

„Ниједна од компанија које су се јавиле на тендер није озбиљна и сада нам се јављају много озбиљнији стратешки партнери“, рекао је Динкић на конференцији за новинаре после седнице Владе Србије. Он је нагласио да се тренутно озбиљно разговара са потенцијалним стратешким партнерима за смедеревску железару, али није прецизирао о којим компанијама је реч.

„Ако се овако настави, очекујем да ћемо наћи партнера за железару до краја ове године“, казао је Динкић и истакао да је железара у Смедереву веома битна за српску привреду.