Прва инвестиција јапанске мултинационалне компаније у Србији

Министар финансија Владе Републике Србије Млађан Динкић потписао је у име Владе уговор о продаји државног дела акција Дуванске индустрије а.д. Сента компанији Јапан Тобаццо Интернатионал са првим потпредседником компаније ЈТ Интернатионал Митсуоми Коизумијем. Министар Динкић је изразио задовољство потписивањем уговора са једном од највећих мултинационалних компанија у области производње дувана и нагласио да ово представља прву јапанску инвестицију у Србији.

Укупна вредност трансакције износи 27,5 милиона евра, чиме Јапан Тобаццо постаје власник 98,45% капитала. Већински власник акција фирме Јапан Тобаццо је Министарство финансија Јапана, што представља извесну гаранцију у смислу стабилности и озбиљности компаније, која је данас по нивоу продаје трећа у свету. Државни пакет који је понуђен на тендеру чинио је 58% укупног власништва компаније, док су мали акционари одлучили да се удруже са државом и своје акције понуде на продају. Постигнута је цена од 253 евра по акцији, што је шест пута више од књиговодствене вредности акција. Од постигнуте цене држава ће добити око 16 милиона евра, док остатак одлази малим акционарима.

Према министровим речима, ЈТ Интернатионал се обавезао да уложи око 2,5 милиона евра у оспособљавање фабрике за производњу, што укључује и отварање најмање 100 нових радних места. Фабрика у Сенти, која се до сада бавила само прикупљањем и обрадом сировог дувана, добила је и лиценцу за производњу цигарета. Јапан Тобаццо се обавезао да најмање 5 година неће премештати пословне активности из Сенте, као и да ће инвестирати у даљи развој фабрике.

Први потпредседник компаније ЈТ Интернатионал Митсуоми Коизуми изјавио је да Србија игра све већу улогу у стратегији ЈТИ у овом делу Европе, док Дуванска индустрија Сента овим уговором постаје једна од 17 произвођачких капацитета ЈТИ у свету. Митсуоми Коизуми изразио је наду да ће пословни успех ЈТИ дати подстрек другим јапанским компанијама да улажу у Србију.

Амбасадор Јапана Тадаши Нагаи изразио је подршку напорима Владе Републике Србије да успоставе сарадњу са страним инвеститорима. Амбасадор је нагласио да и Влада Јапана са своје стране улаже напоре да промовише стране инвестиције уз помоћ Јапанске агенције за међународну сарадњу. “Све компаније које буду желеле да улажу у Србију имаће пуну подршку наше амбасаде”, изјавио је он.

Директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза Јасна Матић изјавила је да постоји све јачи интерес јапанских фирми за инвестиције у Србији. „Очекујемо да ће до краја године још два велика јапанска предузећа отворити представништва у Србији“, изјавила је она додавши да је Агенција имала одличну сарадњу са јапанском амбасадом.

Извршни директор ЈТ Интернатионал у Женеви Томас Мек Кој изјавио је да ова компанија планира значајне инвестиције не само у смислу куповине акција Дуванске индустрије а.д. Сента, већ и у развој фабрике и унапређење брендова и блендова цигарета. Очекивана сума улагања износи око 100 милиона евра.