Просветним радницима децембарске плате веће за 5,4 одсто

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић саопштио је данас да ће просветним радницима у Србији децембарске плате бити повећане за 5,4 одсто на основу компензација разлике у платама у односу на стварну и пројектовану инфлацију.

Динкић је после састанка са представницима два репрезентативна синдиката просветних радника, који је одржан у згради Владе Србије, рекао да је тиме испуњено обећање дато синдикатима и додао да се настављају и преговори о повећању цене рада за 2006. годину, који треба да буду завршени до половине новембра.

Министар је потврдио да су обезбеђена и средства за исплату „стимулативних отпремнина“ за запослене у просвети који донесу одлуку да добровољно напусте посао и најавио да ће већ следеће недеље директорима свих школа бити послат упитник о томе.

Он је објаснио да је износ отпремнине прописан Законом о раду, али ће бити увећан за 20 одсто, при чему постоје и друге опције које ће просветарима бити на располагању.

Према његовим речима, запослени у просвети који имају више од 10 година стажа осигурања могу узети новчану накнаду у износу од 10 просечних зарада у привреди Републике, или новчану накнаду од 100 евра у динарској противвредности по години стажа осигурања.

Исплата отпремнина почеће већ у децембру, рекао је Динкић и нагласио да је очигледно да у просвети, која запошљава приближно 124 хиљаде људи, има вишка запослених.

Састанку са Динкићем и министром просвете и спорта Слободаном Вуксановићем присуствовали су председници Синдиката образовања Србије и Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ Бранислав Павловић и Здравко Ковач, који су изразили задовољство постигнутим договором.