Просвети 4 одсто, здравству 3, војсци и полицији два одсто повећање зарада

На конференцији за новинаре у Влади Србије саопштено је да ће повећање плата учитељима и наставницима у основним и средњим школама бити за четири одсто, за запослене у здравству од три одсто, а универзитетским професорима и запосленима у војсци и полицији од два одсто.

Пензије ће, како је рекао премијер Алекандар Вучић
бити линеарно повећане за 1,25 одсто.

Повећање плате за три одсто добиће и запослени у установама социјалне заштите.

Премијер је нагласио да за администрацију, запослене у Скупштини, Председништву и министарствима није предвиђено повећање плата. Оптерећење за буџет је далеко веће за повећање пензија, него плата, рекао је Вучић.

Образлажући повећања, премијер је рекао да је толико простора омогућено успешним спровођењем реформи, да се у овом тренутку није могло више, али да се он нађе да ће грађани, посебно у просвети и здравству, осетити бар неки бољитак, у чему ће им, како је навео, делом помоћи и одлука о томе да се претплата за РТС три пута смањи у односу на предложени износ.

Претплата за РТС неће бити већа од 150 динара, обећао је премијер, а то ће бити омогућено тиме што ће држава за буџет за РТС и РТВ уплатити четири милијарде динара.

Министар финансија Душан Вујовић који је заједно са премијером присуствовао конференцији за новинаре у Влади Србије рекао је да је на нама да сами себи признамо да смо остварили резултат.

„У трећем кварталу прошле године
стопа раста, после поплава, била је минус 3,7 одсто за тај квартал,
а да смо ми после пројектоване стопе раста од минус један одсто за прошлу годину, данас дошли на плус 0,75 одсто. То је велики резултат за већину земаља. Србија није толико мала земља да би једна фабрика могла да преокрене стопу раста и то је пресудна промена динамике“, рекао је министар и објаснио да је то само доказ да „реформе хватају тло под собом“.

Вујовић је рекао да када се посматрају јавне финансије Србије, наша земља је
на
јако добром путу и подсетио да раније нико није веровао да можемо да постигнемо то да дефицит буде 5,9 одсто БДП-а а да сада говоримо о још бољем резултату а то је да смо дефицит свели на свега 4 одсто дефицита опште државе.

Оживљавање стопе економског раста ће
бити првенствено наш циљ јер без нових послова и радних места и нових инвестиција нема опоравка, додао је он.