Проглашење СЦГ за „Тржиште месеца“ права препорука за инвеститоре

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да одлука Агенције Министарства трговине САД да СЦГ прогласи „Тржиштем месеца“ у свету представља праву препоруку америчким компанијама да инвестирају у Србију.

Динкић је у изјави за агенцију Тањуг истакао да је ово позитивна вест, с обзиром на то да је америчка економија најјача на свету и да је Агенција Министарства трговине САД кључна институција која промовише америчке инвестиције на трећим тржиштима.

Према његовим речима, ова ласкава оцена представља препоруку и средњим, а и већим компанијама у Америци да се исплати и вреди улагати у Србију.

Ово није случајно јер у последње две године просечна стопа привредног раста у Србији износи око 8 одсто и убедљиво је највећа у целом региону југоисточне Европе, па чак и у Европи у целини, рекао је Динкић и подсетио на то да је Влада Србије прошле године значајно побољшала пословну климу усвајањем бројних закона.

Министар је напоменуо да су Светска банка и Европска банка за обнову и развој прошле године доделиле нашој земљи прво место у релативном напретку у реформама у процесу транзиције и додао да су резултат тога биле рекордне директне стране инвестиције у прошлој години у износу од око 1,5 милијарди долара, при чему су САД појединачно највећи инвеститор на тржишту Србије.

Динкић је изразио уверење да ће овај позитиван тренд бити настављен и у овој, а и у наредним годинама, као и очекивање да ће ова вест још више мотивисати Владу Србије да побољша економску политику како бисмо овакве оцене добијали и у будућности и на тај начин омогућили већи развој и раст запослености.

Агенција Министарства трговине САД је као главне разлоге за проглашење СЦГ за „Тржиште месеца“ навела величину тржишта, приступ тржишту слободне трговине југоисточне Европе, уговор о слободној трговини са Русијом и бесцарински увоз за највећи број производа и услуга ЕУ и САД.

Процењено је да су најбоље извозне могућности за САД на тржиште СЦГ у области рачунара, телекомуникација, опреме за аеродроме, осигурања, медицинске опреме, енергије и пољопривреде.