Продаја предузећа Моби 63 највећа инострана инвестиција у Србији

Министар финансија Млађан Динкић потписао је, у име Владе Републике Србије, уговор о продаји предузећа Моби 63 новрешкој телекомуникационој компанији Теленор. У име Теленора, који броји преко 100 милиона корисника широм Европе, уговор је потписао директор компаније за Централну и Источну Европу Јан Едвард Тигесен.

Према речима министра Динкића, овај уговор представља до сада највећу инострану инвестицију у процесу приватизације у Србији. Износ од 1.513 милијарди евра једнак је вредности четворомесечног извоза или еквивалент тромесечне зараде свих запослених у Србији, додао је он. Министар је нагласио да је постигнута цена за око 30% већа од упоредивих трансакција у региону. Потписивању уговора су присуствовали и норвешки амбасадор у Србији Хакон Бланкенборг, као и министар привреде Србије Предраг Бубало.

Министар Динкић је изјавио да је остварена цена за предузеће Моби 63 превазишла сва очекивања, и то првенствено захваљујући међународном тендеру и транспарентности целокупног процеса приватизације. Динкић је подсетио да су добијена средства намењена реализацији Националног инвестиционог плана, што важи и за приходе који су остварени од телефонских импулса. Завршетак процеса преузимања предузећа Моби 63 и исплате средстава очекује се крајем августа, а сви запослени у Моби 63 задржаће постојећи статус.

Директор компаније Теленор за Централну и Источну Европу Јан Едвард Тигесен изјавио је да је процес приватизације био веома отворен и транспарентан, као и да је аукцијски процес био врло професионално организован и узбудљив за све учеснике и посматраче. Према директоровим речима, Теленор има намеру да постане најбољи мобилни оператер у региону који је оријентисан не само према грађанима, већ и пословним људима у Србији.

Министар привреде Србије Предраг Бубало подсетио је да је процес приватизације предузећа Моби 63 био врло комплексан услед спорова око власничких удела у компанији, неплаћања дивиденде итд. Бубало је нагласио да је понуда Теленора још у иницијалној фази била коректна и врло озбиљна, што је значајно утицало на успех јавног тендера, као и на статус Србије у пословном свету.

Норвешки амбасадор у Србији Хакон Бланкенборг честитао је потписницима уговора на успешно закљученом процесу приватизације. Он је нагласио да ова церемонија потписивања представља почетак нове генерације сарадње Норвешке и Србије.