Приоритет у инвестирању имаће југ Србије

Министар финансија Млађан Динкић најавио је у току посете општини Лесковац да ће југ Србије имати приоритет у инвестирању. На састанку у Регионалној привредној комори Лесковац, министар Динкић је истакао да ће највећа улагања бити у Јабланичком и Пчињском округу, и то у водопривреду. “Само ће у Лесковцу у завршетак водосистема Барије бити уложено 220 милиона динара у решавање проблема отпадних вода. Новац ће посебно бити издвојен и за регулисање одводних канала, што би требало да спречи опасност од поплава” изјавио је Динкић.

У оквиру плана економског развоја од 2006. до 2011. године Динкић је као неке од најважнијих подухвата најавио смањење пореза на плате, као и ослобађање од доприноса за запошљавање младих.

Динкић је најавио да ће додатна вредност која се опорезује бити повећана са два на пет милиона динара, а да ће мали порески обвезници бити изузети из система пореза на додатну вредност.

“Просечни друштвени производ је око осам одсто годишње, али је проблем што је неравномерно распоређен и далеко брже расте у Београду него на југу Србије. Намера Владе је да прекине са регионалном диспропорцијом и да убудуће више улаже у развој југа Србије“, рекао је Динкић, најављујући и инвестирање у знање и здравство, као и значајно издвајање за путну инфраструктуру. За те намене, новац ће бити обезбеђен из вишка прихода чији је тренутни износ милијарду евра, кредита међународних институција и фондова Европске уније који ће моћи бити коришћени по потписивању уговора о придруживању.

Динкић је председницима општина из два округа у лесковачкој Привредној комори поручио да је, ако општине хоће да дају бесплатно земљиште за изградњу и ако постоје инвеститори, република спремна да направи бесплатну инфраструктуру.

Према Динкићевим речима, покренута је нова линија кредита под изузетно повољним условима за оне који први пут улажу у сопствени бизнис и да ће републичке институције финансирати 100 најбољих иновација у Србији.

„Проширена је листа општина које могу да добију кредите од Фонда за развој с каматом од 0,5 одсто и, поред Врања, из овог округа сада су то и општине Босилград, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Трговиште и Бујановац“, изјавио је Динкић.

Представници Министарства финансија обишли су и музеј текстила у Стројковцу, МЗ Вучје, музичку школу Станислав Бинички и предузеће ЈУГ-ПРОМ.