Предузећа која не могу да опстану на тржишту биће угашена

Предузећа у реструктурирању која са постојећим производним програмом не могу да опстану на тржишту биће угашена, али њихова имовина може бити стављена у функцију неког новог бизниса, изјавио је државни секретар Министарства финансија и привреде Александар Љубић.

„У Србији има 173 предузећа која су у поступку реструктурирања и у њима ради око 58.000 радника. Многа у од њих су у поступку реструктурирања већ 10 или 12 година“, навео је Љубић је у интервјуу Танјугу.

Како је истакао, запослени у тим предузећима који остану без посла могу рачунати на социјални програм.

Он је указао идеја орочавања поступка реструктурирања на 30. јун 2014. године, изменама Закона о приватизацији, јесте да се предузећа у реструктурирању или део њихове имовине стави у функцију на тржишту.

„Направили смо Акциони план који предвиђа да у наредних18 месеци та предузећа буду продата, односно понуђена на тржишту или кроз продају капитала, или делова имовине, или кроз стечајни поступак или унапред направљен програм реорганизације“, истакао је Љубић.

Према његовим речима, предузећа за чије производе постоји тржиште ће опстати, а она која то не могу са постојећим производним програмом биће као таква угашена.

„То не значи да њихова имовина неће бити стављена у функцију за неку другу производњу, за неки нови почетак, за неки нови бизнис“, објаснио је Љубић.

Државни секретар је истакао да су многа предузећа у реструктурирању нуђена на продају и по више од 10 пута, као и да се за многа нико се није ни пријавио да погледа документацију.

Љубић је оценио да људи који тамо раде „прави посао немају већ годинама“ и истакао да таква ситуација није одржива, пре свега због кризе и недостатка средстава за субвенције.

Како је рекао за субевнције предузећима у реструктурирању држава издаваја у просеку око 35 милиона евра годишње. С друге стране, ова предузећа продукују и дуг на годишњем нивоу на име неплаћених пореза, доприноса, такси у износу од око 700 милиона евра.

„Та предузећа само преживљавају на тржишту, искључиво на основу субвенција државе и то раде већ годинама“, додао је Љубић и рекао да се са том праксом мора престати и да се те фирме морају довести у раван са осталим осталим привредним субјектима.

Он је напоменуо да многа од предузећа која су у реструктурирању не плаћају порезе и доприносе, а пословни партнери са њима не раде јер не морају да сервисирају своје обавезе, истакавши да се на тај начин стварају поремећаји у систему.

На питање због чега процес реструктурирања у неким предузећима траје и више од деценије, Љубић је као разлог навео да „апсолутно нико није заинтересован за ту врсту производње или производа или технологије са којом располажу“.

„Морамо бити свесни чињеница. Маса тих предузећа је потпуно девастирана, многа имају застарелу технологију, стару и по пола века, док је број запослених у некима далеко изнад реалних потреба“, казао је државни секретар у Министарству финансија и привреде.

Он сматра да су се поједина предузећа „уљуљкала“ у поступку реструктурирања.

„Када сте у ситуацији да добијате субвенције од државе, да не постоји нико ко је заинтересован за вас, тржиште за ваш производ и немате жељу да се борите за тржиште“, додао је Љубић.

Предузећа у реструктурирању, међутим, поседују имовину која може бити стављена у функцију можда не тог бизниса, већ неког другог, напоменуо је он, оценивши да и стечај није крај света, већ нови почетак.

Љубић је подвукао да ће се Влада Србије понашати социјално одговорно и да ће за предузећа у реструктурирању новац или средства из транзиционог фонда бити коришћена само као коначно решење.

„Сви људи који остану без посла у овом поступку могу рачунати на социјални програм од стране државе“, навео је државни секретар у Министарству финансија и привреде.