Представници Владе и универзитета о буџету за високо школство

Председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница, министар финансија и економије Млађан Динкић, министар просвете и спорта Лјиљана Чолић и заменик министра за науку Миле Савић разговарали су данас са ректорима универзитета у Србији о буџету предвиђеном за високо школство у 2004. години.

Коштуница је том приликом истакао значај универзитета и изразио спремност Владе на сарадњу са универзитетима у Србији о свим суштинским проблемима друштва. Током разговора оцењено је да због кратког рока у коме је Влада требало да припреми буџет за ову годину није предвиђена структура и висина буџета која би сасвим одговарала потребама универзитета.

На данашњем састанку постигнут је договор о томе да се повећају ставке у буџету које се односе на сталне трошкове и материјале потребне за обављање наставног процеса, са чиме су се сагласили ректори универзитета. Истовремено, договорено је и да факултети доставе Министарству финансија податке о сталним материјалним трошковима, броју наставног и ненаставног особља на факултетима, као и податке о приходима факултета.

Учесници разговора постигли су сагласност о томе да се након анализе добијених података организује нови састанак на коме би се размотрио проблем финансирања универзитета у Србији у складу са буџетским могућностима Владе.