Представљен Програм стамбених кредита за младе

Министар финансија Млађан Динкић и директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић представили су данас Програм субвенционисања стамбених кредита за младе до 45 година.

Динкић је на конференцији за новинаре објаснио да су ови кредити намењени младима, без обзира на брачни статус, који немају решено стамбено питање, као и да немају стамбени кредит у коришћењу.

Максимални износ кредита, према његовим речима, је 100 хиљада евра у динарској противвредности, рок отплате кредита је 25 година, уз композитну каматну стопу од 4,5% на годишњем нивоу и 10% учешћа које корисник кредита треба да обезбеди.

Динкић је објаснио да држава обезбеђује додатних 20% учешћа и 10% гаранцијског депозита и додао да је каматна стопа на део учешћа који даје држава 0,1% годишње, а отплаћује се од 20-те до 25-те године (после отплате кредита пословној банци).

Он је, такође, рекао да је максимална каматна стопа банке 6,95% годишње, променљива, на део кредита који обезбеђује пословна банка на период од 20 година.

„Што се кредитне способности заинтересованих грађана тиче, она треба да износи до 50% укупних месечних примања домаћинства, збирно плате супружника“, објаснио је Динкић и додао да корисник кредита све завршава на једном месту, у пословној банци.

Он је објаснио да се купљена некретнина не сме отуђити у наредних 5 година, а уколико се отуђи после тог рока, кредит се мора измирити у потпуности, као и то да се некретнина не сме рентирати до потпуног измирења кредита.

Што се средстава за кредитирање учешћа и гаранцијског депозита за стамбене кредите тиче, Влада Републике Србије је, према Динкићевим речима, обезбедила 900 милиона динара, а планирано је да се на основу тих средстава пласира укупно око 3 милијарде динара за стамбене кредите.

Он је објаснио да се гаранцијски депозит враћа држави на месечном нивоу и користи за поновни пласман у стамбене кредите у виду кредита за учешће и гаранцијског депозита.

Како је министар Динкић истакао, усвајање овог програма се очекује у другој половини августа, а првих хиљаду кредита требало би да буду одобрени већ од октобра месеца.