Представљен Правилник о рефакцији плаћања акциза

Помоћник министра финансија Горан Анђелић подсетио је данас да је од 1. јануара на снагу ступио за регистроване пољопривредне произвођаче и за власнике грађевинских машина и бродова, на осову којег могу да остваре право на 60 литара дизел горива по хектару.

Реч је о повраћају плаћене акцизе која износи 30 одсто од цене дизел горива, односно 18 динара по литру, нагласио је Анђелић на конференцији за новинаре и објаснио процедуру повраћаја акциза, коју ће у форми писма од министра финансија добити сваки регистровани пољопривредни произвођач у наредних неколико дана.
Помоћник министра је овом приликом најавио да ће сутра на седници Владе Србије бити укинута такса од 5 одсто на домаћу робу која се отпрема на територију Косова и Метохије, чиме ће бити уведено значајно растерећење те робе на територији Косова.
Он је још напоменуо да је новим пореским изменама укинут порез на промет, који је представљао један од прихода локалне самоуправе и додао да ће Министарство финансија од сваког 15-ог до 25-ог у месецу вршити уплату средстава из буџета локалним самоуправама и да је за јануар месец већ уплаћено 13,7 милијарди динара.

«Приватизација банака је значајан приход за буџет, а и врло је значајно да те банке свежим приливом капитала појачају конкурентност на
домаћем тржишту и да се укључе у међународне токове капитала»,
истакао је Анђелић и додао да ће процес приватизација Јубанке бити завршен до краја месеца, док су у току тендерски поступци за Новосадску и Континентал банку.

Анђелић је подсетио и све пореске обвезнике који нису пријавили имовину да то учине до 31. јануара, јер је за сада евидентирано само 1.438 обвезника. «У истом временском периоду треба да поднесу пријаве Пореској управи и сви угоститељи и организатори естрадних манифестација», рекао је Анђелић.