Предлог буџета за 2005. годину реалан и обезбеђује привредни раст

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да је економски програм који предлаже Влада Србије у оквиру предлога буџета за наредну годину оштар, али реалан, и да обезбеђује привредни раст у наредној години.

Динкић је у Скупштини Србије, образлажући предлог буџета за идућу годину, рекао да ће се смањењем јавне потрошње на 45,5 одсто друштвеног производа обезбедити смањење пореских оптерећења за привреду и грађане, што ће омогућити додатни простор за инвестирање и ново запошљавање.

Министар је најавио да се може очекивати и суфицит буџета средином идуће године тако да би могао бити и предложен нови пакет пореских закона, којим би се додатно смањила издвајања за државу из предузећа. Он је додао да је Скупштини Србије већ достављен пакет измена пореских закона који би требало да ступе на снагу 1. јануара следеће године.

На предлог буџета за наредну годину, у Скупштину Србије стигло је око 70 амандмана. Овим документом, планирани су приходи од 396,1 милијарду динара и расходи од 416,6 милијарди динара. Буџетски дефицит наредне године ће, према предлогу буџета, износити 20,5 милијарди динара, односно 1,4 одсто бруто друштвеног производа.

Како је оценио министар финансија, приходи су планирани на основу процене да ће привредни раст бити између четири и пет процената, а инфлација 9,1 одсто. За покриће буџетског дефицита од приватизационих прихода биће обезбеђено 8 милијарди динара, затим од иностраних кредита и донација 5,7 милијарди, а позајмицама на домаћем финансијском тржишту 6,8 милијарди динара.

За отплату јавног дуга биће потребно 46,3 милијарде динара, а то је 13,6 милијарди динара више него ове године. За измирење дуга према иностраним кредиторима биће издвојено 18,9 милијарди динара, а за исплату унутрашњег дуга 27,4 милијарде динара.

Укупни приходи од приватизације требало би да буду око 25 милијарди динара, што је пет пута више него у овој години, док је пољопривреди из буџета намењено 20 милијарди динара, а од тога 11 милијарди динара су субвенције.

Динкић је изразио очекивање да ће буџет бити усвојен наредних дана, а рок за усвајање је 31. децембар.