Предлог буџета до краја недеље

Министар финансија Млађан Динкић најавио је данас, на првој конференцији за новинаре на новој дужности, да ће Министарство финансија до краја наредне недеље доставити Влади предлог буџета за 2004. годину. Динкић је рекао да очекује да читав посао око усвајања буџета у Скупштини Србије буде завршен до краја месеца.

Министарство финасија предложиће и низ нових закона као што су Закон о порезу на додату вредност, Закон о играма на срећу и укидање неких као што су Закон о порезу на финансијске трансакције и одредјене одредбе Закона о акцизама: “Србија има шансу да привуче инвеститоре из земаља бивше југоисточне Европе које сада улазе у Европску унију, само уколико буде конкурентна у односу на неке друге земље које не улазе у ЕУ. Можда изгледа парадоксално, али чињеница да Србија није члан ЕУ може бити наша шанса за покретање привредног развоја, јер трошкови производње у овим земљама које улазе у Унију, значајно ће порасти, јер се морају ускладити са нивоима Уније. У овом сегменту покушаћемо да за једну трећину смањимо оптерећење и то ће бити најрадикалнији потез током ове године, што се тиче Министарства финансија. Међутим, донећемо и Закон о играма на срећу. Желимо да опорезујемо добитке од игара на срећу и тиме ћемо у значајној мери компензовати губитак фискалних прихода од смањивања пореза на плате”, рекао
је Динкић, а преноси „Бета“.
Министар Динкић најавио је
и доношење Закона о гаранцијском фонду и Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита, што би требало да омогући повољније услове за узимање кредита: “Имајући у виду правну несигурност, коју није лако отклонити у кратком року, морамо да развијемо механизме за осигурање банкарских кредита, пре свега за осигурање кредита за развој малих и средњих предузећа. Новина ће бити пољопривреда, стамбени кредити, осигурање извозних послова и осигурање кредита за развој недовољно развијених подручја”.
Динкић је рекао и да је нова Влада у буџету затекла 212 милиона евра и истакао да ће уредно сервисирати јавни дуг.
Он је најавио да ће исплата старе девизне штедње почети 31. маја и истакао да ће обухватити и исплату штедиша Југобанке из Косовске Митровице за ову годину и за претходне године.

Министар финасија је истакао да се од 212 милиона евра, који је нова Влада 3. марта затекла, 202 милиона евра од приватизације налази код Народне банке Србије. Од тога је 160 милиона евра расположиво за буџет, док је 42 остављено у фонд за реституцију, навео је он и додао се у самом буџету налази још 736 милиона динара, што је око 10 милиона евра.