Права цена мора да се плати

Права цена струје мора да се плати, па или ће је платити они који је троше или сви, па и они који је не троше, каже министар финансија у Влади Србије Божидар Ђелић, најављујући за идућу недељу представљање новог тарифног система и више цене струје, али и обећавајући да нова цена неће представљати инфлаторни удар нити ће најсиромашније оставити у мраку.

То повећање цене, наравно, није популарно, али је неопходно, каже Ђелић у разговору за „Политику“ и додаје: „Нећемо да најсиромашнији плате цех, да не могу да плате струју, па смо предвидели могућност заштите таквих грађана, као и програме преласка на алтернативне изворе посебно у Београду, Новом Саду и Нишу, управо где су највећи рачуни за струју.

-Знам да бих био најпопуларнији када бих најављивао скок плата, али оне не зависе од министра већ од предузећа. Морамо да схватимо да новац прво мора да се заради, па да се подели – каже Ђелић, најављујући да ће плате и пензије ове године реално порасти у висини раста бруто националног дохотка, за четири до шест одсто, и да у овом тренутку нема места за бржи раст.

-Знам да пензионери тврде да су им пале пензије. Али, има 1,3 милиона пензионера и из будзета се паре прво издвајају за пензије. Многима пензије јесу ниске, али ја сам поносан да досад ни један једини пут нисмо закаснили у обећаној 15- дневној исплати. Остао нам је само стари дуг пензионерима. Нисмо то заборавили. Вратићемо га чим нађемо места у финансијама“, обећао је министар.