Позитивна одлука ММФ – а отвара пут за улагања у нашу земљу

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да успешно окончање аранжмана са Међународним монетарним фондом уклања сваку препреку за даљу сарадњу са Светском банком, која је и до сада била веома успешна. Министар је нагласио да, с обзиром на смањење јавног дуга са 170% у претходном периоду на 44%, позитивна оцена о кредитној способности Србије није изненађење.

Очекује се отпис 700 милиона долара дуга од стране Париског клуба поверилаца, а испуњен је и основни услов за сарадњу са јапанским банкама на различитим пројектима, у које спада и изградња моста у Београду, као и кредити локалним самоуправама.

„Позитивна одлука Међународног монетарног фонда имаће домино ефекат на читав низ економских параметара везаних за улагања у нашу земљу, а ефекте ћемо тек искусити ове године“, изјавио је министар додавши да се очекује разматрање кредитног рејтинга Србије од стране међународне агенције за кредитни рејтинг „Стандард & Поор’с“, што је основни услов за формирање оцене свих националних кредитних рејтинг агенција и одобравање средстава за инострана улагања у Србију.

Динкић је навео да су основни циљеви економске политике у 2006. години обарање инфлације, раст извоза од 20%, подстицање запослености, равномеран регионални развој и инвестиције у инфраструктуру у области саобраћаја, спорта, културе, здравства, туризма и пољопривреде. Министар је такође најавио да је у припреми 68 законских пројеката, међу којима су Закон о синтетичком порезу на доходак грађана, као и смањење стопе пореза на доприносе са 73% на 60%, затим Закон о финансирању локалне самоуправе којим се врши фискална децентрализација, Закон о јавним набавкама, Закон о девизном пословању и други.

„Апсолутни приоритет је обарање инфлације на једноцифрени ниво“, рекао је Динкић нагласивши да Влада Србије има на располагању далеко више механизама за контролу инфлације, у које спада рестриктивна монетарна и фискална политика, као и политика контроле зарада у јавном сектору и цена комуналних услуга на локалном нивоу.

Министар је најавио пакет мера у склопу националне политике запошљавања младих, које обухватају: ослобађање послодаваца од плаћања доприноса за запошљавање младих до 30 година у периоду од 3 године, старт – уп кредите за младе предузетнике – почетнике, 10 милиона евра у фонду за младе таленте и стамбене кредите уз субвенцију државе од око 60 милиона евра. Динкић је нагласио да ће од 1. марта за кориснике субвенционисаних стамбених кредита такса за укњижавање хипотеке, која данас износи 80 000 динара, бити 40 пута мања.

Као подстицајне мере за равномернији регионални развој Динкић је навео програм за подстицање запошљавања у најнеразвијенијим општинама, као и повољне кредите са 1% камате за инвестиције у 25 општина где је просечни доходак нижи од трећине републичког просека.