Повратак Србије на инвестициону мапу Европе и света

Република Србија добила је, у понедељак, 1. новембра 2004. године, први за страну и домаћу валуту, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.

Кредитни рејтинг, који је Србија добила од интернационалне рејтинг агенције «Стандард & Поор’с» (С&П), дескриптивна је оцена кредитне способности. На основу њега, инвеститори су у могућности да директно упореде кредитни ризик држава и самим тим одлуче да ли ће и под којим условима откупити обвезнице државе или држави обезбедити кредите.

Никола Ђивановић, специјални саветник министра финансија, објаснио је да се кредитни рејтинг изражава дескриптивним оценама, а на скали оцена које користи С&П, Србија се налази на 3 степена од инвестиционог нивоа кредитне способности.
«Први кредитни рејтинг, који смо добили је Б+ у страној валути за дугорочни рејтинг и Б краткорочни рејтинг», рекао је Ђивановић.

Кредитни рејтинг Б+ који је Србија добила, на нивоу је оног који данас има Украјина и оног који је имала Турска до августа ове године. Нижи рејтинг тренутно има Босна и Херцеговина, а још увек га немају Албанија и Црна Гора.

Добијање рејтинга није било могуће пре потписивања споразума са Лондонским клубом поверилаца. Договор са Лондонским клубом омогућио је да Србија, први пут у свој историји, добије званични кредитни рејтинг и и постане 106. земља на свету која га има.

«Потписивањем споразума о отпису и репрограму дуга према Лондонском клубу поверилаца и добијањем кредитног рејтинга , Србија се после дугогодишње изолације поново вратила на инвестициону мапу Европе и света», рекао је Предраг Ковачевич, специјални саветник министра финансија.

Овај кредитни рејтинг је основ за израчунавање кредитног ризика земље и омогућиће снижавање каматних стопа у будућности.