Повећање извоза најважнији циљ економске политике Владе

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да је повећање извоза најважнији циљ економске политике Владе у овој, као и у наредним годинама.

Динкић је на пословном скупу извозника под називом „Ризница Србије“, одржаном у организацији агенције „Интерарт“ из Новог Сада, истакао да је у првих пет месеци ове године спољнотрговински дефицит мањи чак за 27 одсто него у истом периоду прошле године.

Он је навео да ће план да наш овогодишњи извоз порасте најмање 25 процената сигурно бити испуњен, уз објашњење да ће тако амбициозан раст извоза омогућити нашој земљи да знатно смањи хроничан спољнотрговински дефицит, али и створити добру основу за дугорочну макроекономску равнотежу.

Према његовим речима, у том погледу већ су остварене три веома битне ствари, а то су укидање санкција на извоз шећера, бесцарински извоз текстила у ЕУ од 1. јула и добијање статуса најповлашћеније нације у трговини са Сједињеним Америчким Државама, после којег се очекује троструко већи извоз у САД него раније.

Министар је указао на то да је једна од најважнијих мера Владе за подстицање извоза доношење закона о Агенцији за осигурање и кредитирање извозних послова који би требало да буде усвојен ускоро, при чему је најавио да ће у ову агенцију из буџета бити уложено приближно 25 милиона евра.

Осим осигурања извозника, ова агенција имаће и кредитну функцију која ће највећим извозницима омогућити кредите с годишњом каматном стопом од три до четири одсто, прецизирао је Динкић и истакао да су то врло конкурентни услови у свету.

Он је подсетио на то да је Влада пре седам дана омогућила и увоз опреме вредне до два милиона евра са само један одсто царине, што ће подићи технолошки ниво наше привреде и повећати конкурентност нашег извоза.