Повећана средства за пројекте из Националног инвестиционог плана

Координатор Министарства финансија Владе Републике Србије Милан Париводић саопштио је да је Влада на данашњој седници донела Уредбу о изменама и допунама Уредбе о привременом финансирању за период јануар–март ове године, којом су средства за пројекте из Националног инвестиционог плана повећана са 15,46 на 19,55 милијарди динара.

Париводић је на конференцији за новинаре, одржаној након седнице Владе, подсетио на то да је Уредба о привременом финасирању усвојена у децембру и да су у оквиру ње средства за Национални инвестициони план предвиђена по конкретним ставкама за појединачне пројекте.

С обзиром на то да су временске прилике погодовале извођењу грађевинских радова током протекла три месеца, појавила се диспропорција између оног што је планирано у оквиру НИП-а и онога што је реализовано, објаснио је министар.

Због тога је било неопходно извршити ревизију ове уредбе како би средства била усмерена на оне пројекте који добро функционишу, указао је он. Поменута додатна средства обезбеђена су из приватизационих прихода пренетих из прошле године, нагласио је Париводић, уз напомену да НИП нормално функционише и да нема застоја у реализацији пројеката. Према његовим речима, средства се издвајају за конкретне пројекте и појединачно за свако министарство које води одређене пројекте НИП-а, при чему је током 2006. године за пројекте из овог плана утрошено укупно 2,26 милијарди динара, док је у 2007. години потрошено приближно 439,9 милиона динара.

Париводић је нагласио да су макроекономски показатељи за 2006. годину изузетно добри и прецизирао да су стране директне инвестиције у Србији износиле 5,4 милијарде долара, док су наше инвестиције према иностранству биле 1,2 милијарде долара. Министар је навео податак да је у у јануару 2007. године инфлација била 0,4 одсто, док је раст цена на мало износио 0,5 одсто, и додао да су бужетски приходи стабилни, а држава све своје обавезе плаћа редовно.