Потврђен кредитни рејтинг Србије

На данашњем заседању кредитног одбора агенције за утврђивање кредитног рејтинга Стандард анд Поор’с из Лондона, потврђен је кредитни рејтинг Републике Србије ББ- за дугорочне обавезе и Б за краткорочне обавезе. Изгледи за даље кретање кредитног рејтинга су остали позитивни, што указује на могућност да се у периоду од наредних 6-18 месеци може очекивати повећање кредитног рејтинга Републике Србије.

Кредитни рејтинг Републике Србије потврђен је на основу снажног раста БДП-а (5-6% годишње), повећања извоза, високог износа страних директних инвестиција, оствареног буџетског суфицита у 2006. години и смањења јавног дуга, као и стопе инфлације, за коју се процењује да ће бити на нивоу од око 7% у 2007. години.

Агенција за утврђивање кредитног рејтинга указала је да је рејтинг Републике Србије потврђен на основу позитивних макроекономских показатеља, али да је и даље условљен политичким ризицима услед нерешеног коначног статуса Косова и Метохије, неформирање владе након парламентарних избора одржаних у јануару 2007. године и замрзавања преговора са Европском унијом у вези са закључивањем Споразума о стабилизицији и придруживању.