Потребно сређивање стања и у финансијском сектору

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић поздравио је јуче сређивање стања у републичком правосуђу и најавио да ће и у финансијском сектору „одлучно бити истиснуте труле јабуке“.

„На дневни ред сада много јасније мора да дође финансијски део који је омогућавао финансирање свих незаконитих радњи. Ту и тамо има неких чудних ствари које су се у банкарском и осигуравајућем сектору дешавале од 5. октобра 2000. до сада“, рекао је Ђелић агенцији Бета. Он је оценио да би Тужилаштво требало да претрпи дубље промене и да не би смело да се извуче само хапшењем заменика државног тужиоца Милана Сарајлића.

Према његовим речима, поражавајуће је да се на самом врху државног тужилаштва налазио директни сарадник „земунског клана“. Овај случај, додао је, треба да буде повод за дубоку реформу тужилаштва и потребне кадровске промене, како би та важна институција добила много здравије темеље.

Ђелић је подсетио на то да је ухапшени заменик републичког јавног тужиоца Милан Сарајлић у новембру просле године напао екипу Министарства финансија, оптужујући је за застој истраге протв челника бивсег режима који су злоупотребили буџетски новац. „Тужилаштво треба да одговори и за непоступање у случајевима стотинак пријава буџетске инспекције због злоупотребе буџета и у случају тајних рачуна челника бивше власти који су откривени у Швајцарској“, рекао је министар финансија.

Окружно тижилаштво је, према Ђелићевим речима, чак швајцарској амбасади у Београду упутило писмо на немачком језику у којем је тражило обустављање даљих поступака против једне особе цији је рачун откривен у Швајцарској. „До данас није објашњено зашто се то десило и очекујем објашњење и одговорност оних који су то урадили“, додао је Ђелић.