Потписивањем Протокола прекинут протест произвођача шећерне репе

Делегација Владе Републике Србије потписала је јуче Протокол са представницима зрењанинске шећеране о репрограму позајмице Шећерани и измирењу дуговања према ратарима, превозницима и семенарима, после чега су обустављени вишедневни протести произвођача шећерене репе и превозника из Баната и Срема.

Потпредседник Владе Миодраг Исаков, министар трговине, министар финансија и економије Божидар Ђелић, министар туризма и услуга Слободан Милосављевић, министар пољопривреде Драган Веселинов и директор Републичке дирекције за робне резерве Радован Ристановић договорили су се с представницима Шећеране, произвођача репе, превозника и семенарских кућа да Дирекција за робне резерве репрограмира позајмицу Шећерани у висини од 3.226.628 килограма шећера. На основу тога, Шећерана ће измирити прошлогодишња дуговања према ратарима, превозницима и семенарима у износу од око 80 милиона динара.

Будући привремени органи управљања у зрењанинској шећерани сачиниће и анализу дужничко-поверилачких односа и припремити то предузеће за приватизацију. Укупна дуговања зрењанинске шећеране износе 500 милиона динара.

Учесници разговора изразили су задовољство потписаним Протоколом, који је означен као почетак решавања бројних тешкоћа и пропуста у најстаријој домаћој шећерани, због чега ће, како је најавио министар Ђелић, бити донет посебан закон о шећеру.