Потписивање споразума о зони слободне трговине у децембру

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да ће споразум о зони слободне трговине у југоисточној Европи (ЦЕФТА) бити потписан почетком децембра ове године и објаснио да ће ЦЕФТА повећати конкуренцију на српском тржишту јер ће државама чланицама омогућити слободан пласман производа у Србији.

Динкић је у обраћању новинарима на регионалној финансијској и инвестиционој конференцији за југоисточну Европу, која се одржава у Цавтату, рекао да је формирање слободног тржишта од 55 милиона становника, које ће повећати прилив инвестиција, изузетно значајно
за све државе региона.

Према ранг-листи коју је сачинио најпрестижнији европски магазин из области бизниса и финансија „Еуромонеy“, Србија се тренутно налази на 93. месту, што представља позитиван економски помак, оценио је министар. Он је објаснио да је највећи проблем у Србији висока стопа незапослености и нерешен статус Косова и Метохије, док највећу препреку за бржи економски раст региона представља неједнак развој држава.

Шеста регионална финансијска и инвестициона конференција за југоисточну Европу отворена је данас у Цавтату, уз учешће званичника и банкарских стручњака из Бугарске, Македоније, Албаније, Хрватске, Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.