Потписани уговори за кредите Светске банке од 192,5 милиона долара

Министар финансија у Влади Републике Србије Мирко Цветковић и директор Канцеларије Светске банке у Србији Сајмон Греј потписали су данас пет уговора о кредитима и зајмовима Светске банке укупне вредности 192,5 милиона долара, намењених за реализацију пројеката регионалног развоја, конкурентност пољопривреде, заштиту од поплава, обнову путне мреже и енергетску ефикасност. Цветковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, након потписивања уговора, рекао да ће кредити бити додељени за регионални развој Бора – 43 милиона долара, реформу пољопривреде у транзицији – 21,5 милиона долара, наводњавање и одводњавање – 50 милиона долара, модернизацију путне мреже – 50 милиона долара и енергетску ефикасност – 28 милиона долара.

Он је навео да су од добијених средстава 4,5 милиона долара донације, тако да се Србија кредитно задужила за 188 милиона долара. Од те суме, 20 милиона долара добијено је по ИДА условима, који подразумевају 20 година отплате, уз десетогодишњи грејс период и са каматном стопом од 0,75 одсто, док је остатак од 168 милиона долара добијен по комерцијалним условима, који подразумевају 17 година отплате и пет година грејс периода.

Греј је прецизирао да се пројекат развоја Бора односи на повећање запослености и заштиту животне средине у том региону, а да се пројекат реформе пољопривреде односи на Стару планину и помоћ повећању конкурентности малих произвођача. Модернизација путне мреже унапредиће економски развој земље и олакшати грађанима запошљавање, док ће пројекат енергетске ефикасности бити спроведен у домовима за напуштену децу и у болницама, додао је он. Према његовим речима, пројектом наводњавања требало би да буде решен проблем поплава од прошле године, али и обезбеђен систем планирања и размишљања унапред када је о том проблему реч.

Директор и регионални координатор Светске банке за Европу, југоисточну Европу и централну Азију Орсалија Каланцопулос навела је да је крајњи рок за реализацију тих пројеката три до четири године, а да ће прву траншу одобрених средства Србија добити за неколико недеља.