Потписани први уговори о кредитима за извознике

Представници Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) потписали су данас с представницима шест предузећа уговоре о краткорочним кредитима, чија је укупна вредност приближно 1,65 милиона евра, којима Влада Србије настоји да помогне извозницима.

Уговори су потписани с представницима фирме за производњу мајонеза и кечапа „Полимарк“ из Београда, Земљорадничке задруге „Ариље“ за извоз малина у Луксембург, „Драгачевац промета“ из Гуче за извоз малина у Холандију и Аустрију, предузећа „Трифуновић“ из Горњег Милановца за извоз намештаја у Немачку, предузећа „Конзул“ из Новог Сада за извоз жита за Босну и Херцеговину и Швајцарску и „Југорентгеном“ из Ниша за извоз рентген апарата за Велику Британију.

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић подсетио је том приликом на то да је АОФИ основан у јулу ове године, с капиталом од приближно 25 милиона евра, при чему је Влада Србије већ уплатила 12,5 милиона, док ће другу половину дозначити почетком 2006. године.

Динкић је, говорећи о осигурању извозних послова, рекао да се сада могу осигурати послови укупне вредности до 20 милиона евра, при чему кредитни потенцијал Агенције сада износи приближно девет милиона евра.

Он је објаснио да ће кредити бити одобравани искључиво предузећима и предузетницима који су већ потврђени извозници, с најмање милион евра годишњег извоза или имају уговорене послове с иностранством у том износу, уз напомену да је постигнут договор о томе да ће почетници у извозним пословима тражити кредите од Фонда за развој, а
доказани извозници зајмове од АОФИ.

Имајући у виду то да је реч о краткорочним кредитима АОФИ за извознике, каматна стопа кретаће се од три до пет одсто на годишњем нивоу, а рок отплате зајма је од три до шест месеци, прецизирао је министар финансија и нагласио да је један од услова за извозни кредит да сировине и роба која се извози буду најмање 51 одсто домаћег порекла.

Динкић је упутио позив и другим предузећима да дођу у АОФИ и затраже зајмове за унапређење извоза и обећао већа средства те агенције за извозне послове у 2006. години.

Директор АОФИ Миланко Богосављевић подсетио је на то да је кредитирање извоза веома присутно на глобалном тржишту, при чему је значајна могућност да извозници кредитирају своје купце, чиме се повећава њихова конкурентност на светском тржишту.

Он је као позитиван европски пример навео словеначку извозну агенцију која је основана пре 13 година, а данас је дошла до обима пословања од око три милијарде евра годишње.