Потписани протоколи о ванредном повећању новембарских плата и о цени рада у просвети

Министар финансија Млађан Динкић, министар просвете и спорта Слободан Вуксановић и представници репрезентативних синдиката просветних радника, потписали су данас у Влади Србије, протоколе о ванредном повећању новембарских плата и о цени рада за следећу годину.

Динкић је на конференцији за новинаре, после потписивања протокола рекао да ће према протоколу, новембарске плате за просветне раднике са високом стручном спремом у основним и средњим школама бити увећане за 11,5 одсто, док ће за наставнике са вишом стручном спремом плата за новембар бити већа 20 одсто. Запосленима у основним и средњим школама који имају средњу стручну спрему повећање плате у новембру износиће 9,2 одсто, рекао је Динкић.

Министар финансија је навео, да ће овим повећањем, плата наставника и васпитача са високом стручном спремом у новембру износити 28.645 динара, а оних са вишом спремом око 23.500 динара. Учитељи са четвртим степеном стручне спреме имаће плату око 15.400, док ће плата физичког радника у новембру бити 10.798 динара, рекао је Динкић.

Министар је истакао да ће и у наредном периоду улагање у образовање и здравство имати приоритет и најавио да ће током следеће године плате у просвети бити повећаване у три наврата и то у априлу, септембру и новембру. Према његовим речима, тако ће на крају 2007. године редовни професор у вишем и високом образовању имати плату око 800 евра, ванредни професор 738 евра, асистент приправник 489 евра, а физички радник запослен у високошколској установи око 150 евра.

Средства за новембарске плате обезбеђена су из редовних средстава и од уштеда, рекао је Динкић, истичући да према последњој евиденцији Србија има 98.265 просветних радника. Он је подсетио да ће Светосавска награда, која се додељује свим просветним радницима, од 4.000 динара бити исплаћена у два дела, и истакао да Влада Србије жели да повећа стандард онима који уче децу, јер ће образовање бити кључни фактор даљег успеха у транзицији.

Представници три репрезентативна синдиката, Бранислав Павловић из Синдиката образовања Србије, Здравко Ковач из Гранског синдиката „Независност“ и Леонардо Ердељи из Уније синдиката просветних радника Србије, изразили су задовољство постигнутим договором.