Потписан зајам са Међународном банком за обнову и развој (IBDR)

Министар финансија Душан Вујовић и регионални директор Светске банке Елен Голдштајн потписали су јуче зајам за Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања у износу од 89.5 милиона евра. Потписивање је уприличено у оквиру планираних билатералних сусрета на годишњој скупштини Одбора гувернера ММФ-а и Светске банке уз присуство Кирил Милер, потпредседника Светске банке за Европу и Централну Азију и Јорга Фридена, извршног директора борда Светске банке и представника Швајцарске конституенце.

Ово је трећи концесионални зајам који је Влада Србије потписала са Међународном банком за обнову и развој (IBDR) током 2015. године. Средства овог зајма користиће се за финансирање Програма политике планирања, мониторинга и координације активности у циљу развоја конкурентности и запошљавања, Програма за промоцију инвестиција и извоза, Програма за иновације и Програма за реформу тржишта рада.

Рок отплате овог зајма је 25 година са периодом почека од 10 година, при чему прва рата за отплату доспева 2026. године, а последња 2040. године.

Министар финансија Душан Вујовић је током јучерашњих билатералних састанака са представницима Светске банке разговарао о економској ситуацији у Србији, планираним структурним реформама и даљој сарадњи Владе Србије и ове међународне
финансијске инстутуције. Досадашњи резултати које је Србија постигла оцењени су високим оценама, а најављена је и посета председника Светске банке Џим Јонг Кима Србији. Посета председника Светске банке треба да ојача даљу сарадњу и успешну имплементацију структурних реформи, уз подршку Светске банке.