Потписан уговор о зајму од 150 милиона евра за Коридор 10

Министарка финансија у Влади Републике Србије Диана Драгутиновић и директор Сектора за инфраструктуру ЕБРД-а Томас Мајер потписали су данас уговор о зајму у вредности од 150 милиона евра за пројекат изградње Коридора 10.

Драгутиновић је на конференцији за новинаре, одржаној у Влади Србије након потписивања овог уговора, навела да је кредит намењен за две деонице на аутопуту од Ниша до Димитровграда одобрен на 15 година, са почеком од четири године и да је камата шестомесечни еурибор плус један одсто годишње.

Она је прецизирала да је Србија обезбедила из страних извора приближно 1,2 милијарде евра за изградњу Коридора 10 на правцима од Београда према мађарској граници и од Београда преко Ниша до бугарске границе, као и од Ниша према Македонији и Грчкој.

Мајер је указао на то да је данашње потписивање споразума већ други кредит који ЕБРД одобрава Србији у овој години, и подсетио на то да је почетком године одобрено 100 милиона евра за „Железнице Србије“.

Он је рекао да ће кредити те међународне финансијске институције допринети не само развоју инфраструктуре већ и укупном економском опоравку Србије.

Председник Управног одбора предузећа Коридор 10 Немања Иванишевић најавио је да би за неколико дана Борд директора Европске инвестиционе банке требало да донесе одлуку за одобравање кредита Србији за изградњу Коридора 10 и на деоници од места Просек до Црвене Реке.

Из данас одобрених средстава биће финансиране деонице од Пирота до Димитровграда и од Црвене Реке до Чиплика, укупне дужине око 30 километара.

Деоница на аутопуту од Ниша до Димитровграда дуга је 90 километара и део је једног од десет стратешки важних паневропских коридора, који представља везу између Македоније и Грчке на југу, и Хрватске, Мађарске и западне Европе на северу, а за њену изградњу потребно је приближно 795 милиона евра.

Изградња ове деонице, на самој граници с Бугарском, омогућиће Србији да искористи свој положај транзитне земље за међународни саобраћај.