Потписан уговор о руском кредиту

У Москви је данас потписан уговор о кредиту у износу од 200 милиона америчких долара, који је Русија одобрила Србији. Средства ће бити искоришћена као подршка буџету и за финансирање дефицита.

Уговор су потписали министар финансија у Влади Републике Србије Диана Драгутиновић и заменик министра финансија Руске Федереције Димитриј Владимирович Панкин.

Министарка Драгутиновић изјавила је после потписивања да је постојала могућност да се уговор потпише и пре краја 2009.године, али да је то ипак остављено за ову годину, да би се избегло мењање руских закона. Преговори о потписивању уговора о кредиту, којим ће бити финансирани инфраструктурни пројекти у Србији, биће интензивирани у мају, најавила је министарка финансија Диана Драгутиновић. Она је подсетила и да је оба кредита иницирао председник Републике Србије Борис Тадић, писмом које је марта прошле године упутио председнику Руске Федерацију Дмитрију Медведеву.

Годишња каматна стопа, за кредит који је данас потписан, биће утврђена на основу либора за шестомесечне депозите у доларима, плус 2,95%. Грејс период је до марта 2012.године, а рок за враћање је крај 2021.године. Уговором је прецизирано и да Србија има право превремене отплате кредита, без плаћања затезних камата.