Потписан уговор о кредиту за реструктурирање и модернизацију ЕПС-а

Јавно предузеће “Електропривреда Србије” потписало је данас у Влади Србије са Европском банком за обнову и развој уговор о кредиту за финансијско реструктурирање, у износу од 200 милиона евра.

Уговоре о гаранцији Републике Србије и задужењу потписали су Душан Вујовић, министар финансија Србије,Нандита Прашад, директор сектора енергетике EBRD и Александар Обрадовић, директор ЈП ЕПС.

Влада Србије и „Електропривреда Србије“ спроводе свеобухватни програм реформи ЕПС и елелектроенергетског система Србије који ће имати значајан утицај на развој и
модернизацију енергетске инфраструктуре, а корак у томе је и финансијско реструктурирање ЕПС, у светлу кризе изазвана катастрофалним поплавама из 2014. године.

„Верујемо да ће наше финансирање учинити ЕПС ефикаснијим. Драго нам је што радимо на модернизацији компаније, што побољшавамо стандарде заштите животне средине, као и корпоративног управљања. Видимо велики потенцијал да се ЕПС развије као комерцијална компанија и важно је да се настави са спровођењем реформи са којим се
започело у претходних годину – две“, рекла је Нандита Паршад, Директор ЕБРД за скеотр енергетике.

„ЕПС је морао хитно да одговори на прошлогодишње катастрофалне поплаве историјских размера које су задесиле Србију. ЕПС је због поплава био под великим притиском и овом приликом би желели да честитамо на отпорности коју су показали компаније и њено руководство. Надамо се да је овај
зајам последњи корак у ЕПС-овом опоравку од штета начињених поплавамо и да ће рефинансирањем дугова, у које је том прилиом ЕПС морао да уђе, руководство бити у позицији да убрза са спровођењем визије којом ће ЕПС постати ефикаснија компанија“, додао је Данијел Берг, Директор ЕБРД за Србију.

ЕПС ће зајмом за рефинансирање смањити трошкове за камате и добити више времена и ресурса за спровођење дугорочног програма капиталних инвестиција за модернизацију енергетске инфраструктуре.

Извор: Саопштења ЕБРД и ЕПС