Потписан уговор о докапитализацији Чачанске банке

Министар финансија Млађан Динкић, директор канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Београду Драгица Пилиповић-Чефи и генерални директор Чачанске банке Драган Јовановић потписали су данас уговор о докапитализацији 25% капитала ове банке. Република Србија је до сада била власник 51,7% акција Чачанске банке, чији капитал износи 21,2 милиона евра. Уговор о докапитализацији предвиђа улагање средстава у висини од 15 милиона евра, чиме ЕБДР постаје акционар са 25% учешћа у овој банци.

Сарадња Чачанске банке са ЕБРД траје од 2004. године, изјавио је министар нагласивши да је ова банка углавном оријентисана на кредите за мала и средња предузећа, као и штедњу грађана. Планира се да се у наредне три године унапреди пословање банке, након чега ће Република Србија и ЕБРД одлучити о продаји акција.

Директор канцеларије ЕБРД у Београду Драгица Пилиповић-Чефи изразила је задовољство потписивањем уговора са Чачанском банком нагласивши да је ово једна од најјачих регионалних банака у Србији чији је рад значајан за равномеран развој земље. Она је истакла да чачански регион има добру привредну базу, као и квалитетан банкарски систем, што чини добру основу за даљи раст.

ЕБДР је Чачанској банци 2005. године одобрила дугорочни кредит од 5 милиона евра за кредитирање малих и средњих предузећа, као и гаранције трговинских аранжмана и техничку помоћ. Циљ ових мера је развој приватног сектора, поготово малих предузећа, као и дугорочна улагања у развој региона.

Министар Динкић је додао да ће се сутра отворити прва филијала Комерцијалне банке у Бања Луци, што је први пут да српско банкарство излази ван граница земље. Планира се отварање 8 филијала до краја ове године, као и 15 филијала у току 2007.