Потписан уговор о додели средстава за подстицај инвестиција компанијама „Помпеа“ и „Фулгар“

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић присуствовао је данас у Зрењанину потписивању уговора између Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) и италијанских компанија „Помпеа“ и „Фулгар“ о додели бесповратних средстава за подстицај инвестиција из Националног инвестиционог плана.

Компанија „Помпеа“, као један од најзначајнијих европских произвођача чарапа и рубља, и компанија „Фулгар“, као произвођач предива, граде производне погоне у зрењанинској слободној пословној зони, у које ће у наредне три године инвестирати више од 25,5 милиона евра и запослити 370 радника, док ће СИЕПА уложити 600.000 евра, односно по 2.000 евра за свако ново радно место.

Динкић је након потписивања уговора оценио да ће отварањем малих и средњих предузећа у наредном периоду пре свега бити решавана незапосленост, која је највећи проблем Србије. Он је указао на значај пословне сарадње са италијанским предузећима и навео да је Италија највеће извозно тржиште за Србију, уз напомену да је овогодишњи извоз у ту земљу износио 513 милиона евра.

Инвестиција компаније „Помпеа“ подразумева изградњу фабрике за производњу чарапа и пратећих производа. Укупна површина хале са инфраструктуром износи 30.000 метара квадратних, а завршетак изградње планиран је за крај фебруара 2007. године. Укупна вредност пројекта износи 17,044 милиона евра и обезбедиће 300 нових радних места.

Носилац пројекта је предузеће „Помпеа С.п.А“, које је основано 1996. године, кроз предузеће „Помпеа Серб“ д.о.о., које је 65 одсто у власништву „Помпеа С.п.А“, основано 2002. године и послује на територији општине Брус, а у прошлој години имало је обрт од 3,17 милиона евра, са извозом од 100 одсто у Италију. У производњи у Зрењанину радиће специјализована радна снага, што подразумева и спровођење додатне едукације радника. Већи део укупне производње биће намењен извозу у земље ЕУ, југоисточне Европе и Русију.

Инвестициони пројекат „Фулгара“ подразумева изградњу фабрике за производњу предива у Зрењанину, на парцели величине 74.268 метра квадратна, од чега ће 12.600 метара квадратних бити покривено. Планирани датум реализације пројекта је август 2007. године, а укупна вредност инвестиције износи 8,5 милиона евра, уз отварање 70 радних места у наредне три године.

Носилац пројекта је предузеће „Фулгар СПА“, које је основано 1979. године и бави се производњом предива од полиамида. Већи део укупне производње биће намењен извозу у земље ЕУ, југоисточне Европе и Русију, а одлуком комисије „Фулгар“ је из Националног инвестиционог плана добио 140.000 евра.