Потписан Споразум о развојној сарадњи између Србије и Шведске

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић и његова Екселенција амбасадор Шведске у Србији, Кристер Брингеус потписали су Споразум о развојној сарадњи за период до 2012.године. Споразумом је предвиђена годишња помоћ Шведске Србији од око 12 милиона евра. Новац ће бити искоришћен за програме и пројекте у области демократизације друштва, заштите људских права и животне средине, одрживог развоја, родне равноправности и европских интеграција.

Министарка Драгутиновић је подсетила да је Шведска, од 2001.године, донирала нашој земљи око 106 милиона евра.

„Захваљујући тој помоћи усклађена је обрада података у републичкој статистици са стандардима ЕУ, унапређен је рад судства и полиције, споведени су пројекти заштите животне средине и помоћи избеглицама и Ромима“, навела је Драгутиновић. Она је изјавила и да је Србији, по сличним програмима са друтим државама, од 2001.године донирано 3,2 милијарде евра.

Амбасадор Краљевине Шведске је нагласио да Шведска подржава европске интеграције Србије и поручио да ће нам на путу ка ЕУ бити потребно доста политичке енергије у Србији, али и да је неопходна регионална сарадња.

Пројекти за које су обезбеђене донације Шведске спроводе се преко Шведске развојне агенције СИДА-е.